Käräjäoikeuksiin unohtuneista tuomioista selvitys – rikostuomioista 40 on vanhentunut

Oikeusrekisterikeskuksen mukaan yksikään vankeustuomio ei ole vanhentunut.

Oikeusrekisterikeskuksen mukaan yksikään vankeustuomio ei ole vanhentunut. (Kuva Fotolia)

Viitteitä tietojärjestelmävirheestä ei ole saatu, vaan kysymys on käyttäjien vastuulla olevasta virheestä.

RIKOSTUOMIOT Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on saanut Oikeusrekisterikeskuksen päälliköltä Ritva-Liisa Raatikaiselta tilannetiedon selvityksestä, joka koskee rikosasioiden täytäntöönpanossa ilmenneitä ongelmia.

Ongelmat liittyvät Rikostuomiosovellukseen, jonka kautta tieto tuomioiden täytäntöönpanosta liikkuu käräjäoikeuksista eteenpäin Rikosseuraamuslaitokselle ja Oikeusrekisterikeskukselle. Vuosina 2013–2019 ainakin 579 tuomiota on jäänyt lähettämättä eteenpäin.

Oikeusrekisterikeskus on käynyt läpi kaikki avoimet asiat. Vanhentuneita tuomioita, joita ei voida panna enää täytäntöön, on löytynyt yhteensä 40 kappaletta. Ne jakautuvat seuraavasti: sakkotuomioita 29 kappaletta yhteismäärältään 11 340 euroa, yksi 4 kk nuorisorangaistus, jota ei olisi suoritettu vankilassa sekä 10 korvaustuomiota, joiden yhteismäärä on 7 987,92 euroa. Yksikään vankeustuomio ei ole vanhentunut.

Eniten viivästyneet ja siten vanhentumisriskissä olleet asiat on jo lähetetty eteenpäin täytäntöönpanoa varten. Käräjäoikeudet huolehtivat loppujen viivästyneiden asioiden jakelusta lähipäivien kuluessa yksitellen siten, että kaikki asiat tulevat asianmukaisesti toimitettua täytäntöönpanoon.

– On hyvä, että tilannekuva on selvinnyt näin nopeasti. Nyt meillä on tarkka kuva ongelman laajuudesta, joka onneksi oli pelättyä pienempi. Minulle on luvattu, että kaikki täytäntöönpanoa vaille olevat tuomiot viedään eteenpäin tehokkaasti. Tällaista tietokatkoa tuomioiden täytäntöönpanossa ei saa enää tapahtua, ministeri Henriksson painottaa.

Selvityksessä ei ole saatu viitteitä tietojärjestelmävirheestä. Tämänhetkisillä tiedoilla kysymys on näin ollen käyttäjien vastuulla olevasta virheestä.

Oikeusministeriön alaisena toimiva Oikeusrekisterikeskus selvitti heille tilitettyjä maksuja, jolloin siellä huomattiin, että mukana oli myös sakkoja, joista ei löytynyt tuomioita järjestelmästä. Ongelmia on ollut vuodesta 2013 lähtien.

Lue myös: Käräjäoikeuksiin unohtui 579 rikostuomiota – ”Mikäli tuomio on vanhentunut, ei vankeusrangaistusta enää voida panna täytäntöön”

Kommentoi Facebookissa