Karhunmetsästys alkaa – ”Tarkoitus on pitää karhut karhuina, eli riittävän ihmisarkoina”

Karhun metsästys on haastava laji, ja se vaatii metsästäjiltä sekä taitoa että tarkkuutta.

Karhun metsästys on haastava laji, ja se vaatii metsästäjiltä sekä taitoa että tarkkuutta. (Kuva Fotolia)

Riistakeskus on myöntänyt alkavalle metsästyskaudelle poikkeuslupia viime vuotta vähemmän.

METSÄSTYS Karhun kannanhoidollinen metsästys käynnistyy jälleen 20.8.2019 poikkeusluvilla. Metsästyksen tavoitteena on säädellä kannan kasvua ja pitää karhu riittävän ihmisarkana. Tänä vuonna karhunmetsästykseen on myönnetty poikkeuslupia viime vuotta vähemmän.

Karhu voi Suomessa tänä päivänä hyvin. Karhukannan koko mitataan tällä hetkellä tuhansissa, kun vielä 1990-luvun lopussa arvio oli satoja karhuja. Sekä metsästyksellä että ilmoitetuilla karhuhavainnoilla on tärkeä rooli karhukannan hoidossa. Luonnonvarakeskuksen karhukanta-arvion mukaan metsissämme liikkuu noin 1 800 yli vuoden ikäistä karhua ja lähes 400 pentua.

– Metsästyksellä säädellään karhukannan kasvua. Tarkoitus on pitää karhut karhuina, eli riittävän ihmisarkoina niiden luonnollisten elintapojen mukaisesti, kertoo Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Heli Siitari.

Suomen riistakeskus on myöntänyt alkavalle metsästyskaudelle 228 poikkeuslupaa. Lisäksi poronhoitoalueella voidaan kaataa alueellisen kiintiön nojalla 85 karhua. Maa- ja metsätalousministeriön asettama kokonaiskiintiö tulevalle metsästyskaudelle on 313 eläintä.

– Kaiken kaikkiaan poikkeuslupia myönnetty viime vuotta vähemmän. Lupia on myönnetty eniten alueille, joissa kannan leikkaamiselle tai kasvun pysäyttämiselle on tarvetta, kertoo Siitari.

– Lupia on tämän vuoksi kohdistettu Pohjois-Karjalaan sekä Etelä-Savon itäosiin, minne lupia suunnattiin karhukannan ja karhujen aiheuttamien vahinkojen kasvun perusteella, hän jatkaa.

Karhu on arvostettu riistaeläin, ja saaliista hyödynnetään erityisesti liha, talja, kallo ja uroksilla siitinluu. Karhun metsästys vaatii metsästäjiltä erityisosaamista ja Metsästäjäliitto onkin laatinut erillisen ohjeistuksen vastuulliseen karhunmetsästykseen. Ohjeissa on otettu huomioon myös tämän vuoden alusta voimaan astuneet muutokset metsästyslaissa.

– Karhun metsästys on haastava laji, ja se vaatii metsästäjiltä sekä taitoa että tarkkuutta. Tärkeintä on tarkka riistalaukaus. Tilanne, jossa on nopeasti arvioitava hyvän riistalaukauksen mahdollisuudet, voi tulla eteen yllättäen, toteaa Metsästäjäliiton metsästysampumapäällikkö Jussi Partanen.

Lue myös: Karhu seurasi kahta 10-vuotiasta koulupoikaa – toinen pihoilla liikkunut 170-kiloinen uroskarhu lopetettiin

Kommentoi Facebookissa