Kariutuuko Jukka Jalosen NHL-unelma? – ratkaiseva näytönpaikka Kiinassa

Päävalmentaja Jukka Jalonen on luotsannyt Leijonia useissa arvokisoissa.

Päävalmentaja Jukka Jalonen on luotsannyt Leijonia useissa arvokisoissa. (Kuva AOP)

Pekingin olympiaturnaus ensi helmikuussa on hyvin ratkaisevassa asemassa Jukka Jalosen suuren unelman kohtalossa.

JÄÄKIEKKO Suomalaiselle maajoukkuejääkiekolle tarjoiltiin iloisia uutisia, kun Jukka Jalonen päätti jatkaa Leijonien päävalmentajana vuoteen 2024 saakka. Uutinen kertoi rivien välistä myös faktan, ettei Jalonen kelvannut ensi kaudeksi NHL-seuran päävalmentajaksi.

Jalonen on moneen kertaan tehnyt selväksi, että hänen suuri tavoitteensa olisi päästä päävalmentajaksi NHL:ään. Neuvotteluja asiasta on käyty, mutta vieläkään ei ole tärpännyt.

Columbus Blue Jacketsin suomalainen General Manager Jarmo Kekäläinen ei palkannutkaan Jalosta. Hän päätyi Brad Larseniin, joka tuntee Blue Jacketsin organisaation tietysti hyvin toimittuaan siellä pitkään apuvalmentajana.

Jalosen palkkaamisella olisi ollut riskinsä. Eurooppalaiselle päävalmentajalle NHL on kuitenkin uusi ympäristö. Ja seurajoukkuevalmentajanahan Jalonen ei varsinaisesti ole menestynyt sen jälkeen, kun luotsasi HPK:n 2006 Suomen mestariksi.

Jalosen näytöt miesten ja nuorten MM-turnauksista ovat todella kovia. Mutta lyhyessä turnauksessa projektin luonne on aika lailla erilainen kuin syksystä kevääseen tai parhaassa tapauksessa jopa kesään saakka jatkuvalla seurajoukkuekaudella.

NHL:ssä Jalosella ei edelleenkään tärpännyt, mutta NHL-kiekon suhteen Jalonen pääsee antamaan näyttöjä ensi helmikuussa. Silloin pelataan Pekingissä olympiaturnaus kapeassa kaukalossa parhaiden NHL-pelaajien ollessa mukana.

Jalonen saa jalkeille joukkueen, jolla on mahdollisuuksia olympiakultaan. Onhan suomalainen jääkiekkoilu viime vuosina tuottanut NHL:ään useita superpelaajia. Siitä kertoo fakta, että Suomen nuorten maajoukkueet ovat voittaneet 2014-2019 viisi maailmanmestaruutta.

Olympialaiset tulee olemaan Jalosen urakehityksen kannalta jopa ratkaiseva tapahtuma. Jos Leijonat olympialaisissa menestyy, lienee Jalosen NHL-unelma entistä lähempänä. Jos Leijonat ei pärjääkään, sulkeutunevat ovet häneltä NHL:ään lopullisesti.

NHL on konservatiivinen ympäristö. Eurooppalaisia valmentajia pidetään siellä yhä riskinä.

Jalonen on Suomessa hehkutettu persoona ja täysin ansaitusti, mutta on toinen juttu, olisiko hänellä mahdollisuuksia NHL:ssä menestyä. Kymmenisen vuotta sitten hän tuskin olisi ollut NHL:ään valmis, mutta nyt tilanne on toinen. Tosin kulttuuriympäristö on toinen, edelleenkin, ja tuo omat haasteensa.

NHL:n alemman tason joukkue tuskin menettäisi mitään, jos Jalosen kanssa ottaisi riskin. Jalosella voisi olla paljon uusia ajatuksia, jotka voisivat tuoda yllätyksiä NHL:n konservatiivisen ajattelutavan keskellä. On sinänsä erikoista, ettei riskiä ole uskallettu ottaa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jukka Jalonen päätti jatkaa Leijonissa – NHL yhä kysymysmerkkinä

Kommentoi Facebookissa