Karjalan kultalinjalta löytyi malminetsintäkisan voittajalohkare – kultaa aiemmin tuntemattomalta alueelta

Useat näytteistä olivat lupaavia ja laboratorion tutkimustulokset hyviä.

Useat näytteistä olivat lupaavia ja laboratorion tutkimustulokset hyviä. (Kuvituskuva AOP)

Uusia malminetsintävarauksia on tehty alueille, joista on löydetty lupaavia näytteitä.

MALMINETSINTÄ Kaivos- ja malminetsintäyhtiö Endomines järjesti yhteistyössä Geologian tutkimuskeskus GTK:n kanssa kesällä 2018 Kultakisa Kakkosen. Itäisessä Suomessa järjestettyyn malminetsintäkilpailuun saapui yhteensä 140 eri irtokivi- ja kallioperänäytettä.

Useat näytteistä olivat lupaavia ja laboratorion tutkimustulokset hyviä. Näytteiden tulosten perusteella Endomines on tehnyt malminetsintävarauksen Jeremiaan Lieksassa arvioidakseen alueen mineraalipotentiaalia. Yhtiö suunnittelee lohkareiden etsintään ja geologiseen kartoitukseen keskittynyttä ohjelmaa näille uusille kohdealueille kesälle 2019.

– Monet kilpailuun lähetetyistä näytteistä olivat korkealaatuisia ja olemme iloisia saadessamme palkita voittajat heidän arvokkaasta panoksestaan. Odotamme innolla uusien alueiden tarkempaa tutkimista, Endominesin toimitusjohtaja Saila Miettinen-Lähde kertoo.

Kultakisan voittajat palkittiin Joensuussa. Ensimmäisen sijan ja 2000 euron palkinnon voitti Juha Turpeinen felsisellä vulkaniittilohkare -näytteellä. Näyte sisälsi 1,85 g/t kultaa aiemmin tuntemattomalta kohdealueelta Karjalan kultalinjalta. Turpeinen toimitti kisaan myös muita mielenkiintoisia kultapitoisia kivinäytteitä, muun muassa toisen kiinnostavan kultapitoisen lohkarenäytteen.

Toisen sijan ja 1000 euron palkinnon ansaitsi Reima Nilsen biotiitti-grafiitti-liuske-paljastumanäytteellä. Aiemmin tuntemattomalta kohdealueelta Karjalan kultalinjalta löydetyssä näytteessä oli 0,14 prosenttia kobolttia, 0,56 prosenttia kuparia, 0,88 prosenttia nikkeliä ja 3,3 g/t hopeaa.

Tuomo Kärki tienasi itselleen 500 euroa ja kolmannen sijan serpentiniittilohkareella, joka sisälsi 0,16 prosenttia nikkeliä. Lohkarenäyte löytyi niin ikään aiemmin tuntemattomalta kohdealueelta Karjalan kultalinjalta. Kilpailussa 100 euron kannustuspalkinnot useiden kiinnostavien näytteiden toimittamisesta saivat Seppo Perkiö, Arvi Hirvonen ja Jouni Nuutinen.

Endomines on kaivos- ja malminetsintäyhtiö, jonka ensisijainen painopiste on kulta. Yhtiö harjoittaa malminetsintää Karjalan kultalinjalla Itä-Suomessa, jossa Endominesin tärkeimmät kultaesiintymät sijaitsevat. Endominesin Karjalan kultalinjan esiintymiin kuuluu 23 esiintymää ja mineraalilöydöstä.

Karjalan kultalinja kattaa osan arkeeista Ilomantsin vihreäkivivyöhykettä, joka sijaitsee itäisimmässä osassa Suomea ja jatkuu sieltä edelleen Venäjälle. Karjalan kultalinja on pohjois-etelä-suunnassa yli 40 km pitkä ja yleensä alle viisi kilometriä leveä.

Lue myös: Smaragdeja, safiireja, rubiineja, timantteja… – Suomesta löytyy jopa sata esiintymää!

Kommentoi Facebookissa