Käsittämätön päätös – jalkapalloa marraskuisessa Helsingissä kello 22

HJK juhlii maalia

HJK juhlii maalia. (Kuva AOP)

HJK joutuu pelaamaan Konferenssiliigan kaikki kolme kotiotteluaan kello 22 alkaen. Pelit ovat ohjelmassa syyskuussa, lokakuussa ja marraskuussa.

JALKAPALLO Suomessa pelataan tänä syksynä jalkapallon eurosarjojen lohkovaiheen otteluita ensi kertaa seitsemään vuoteen, kun HJK selviytyi uuteen Konferenssiliigaan. Tällä uudella eurosarjalla on tarkoitus auttaa pienempien jalkapallomaiden, kuten Suomen joukkueita kehittymään.

Pahan rahakkaan Superliigan torpannut Euroopan Jalkapalloliitto UEFA on jalkapallon Robin Hood. HJK kuittaa pelkästä lohkovaiheeseen pääsystään kolmen miljoonan euron bonusrahat.

Mutta suomalaisten jalkapallokatsojien mukavuudesta UEFA viis veisaa. Kaikki HJK:n kolme kotiottelua alkavat kello 22 Suomen aikaa.

Itävaltalainen LASK Linz haastaa HJK:n Helsingissä 16. syyskuuta kello 22 alkaen. Israelilainen Maccabi Tel Aviv pelaa HJK:ta vastaan Helsingissä 21. lokakuuta kello 22 alkavassa ottelussa. Ja sokerina pohjalla on Helsingissä 25. marraskuuta pelattava kello 22 alkava ottelu, jossa HJK pelaa armenialaista Alashkert Jerevania vastaan.

Israelissa, Itävallassa ja Armeniassa HJK pääseekin tositoimiin jo kello 19.45 Suomen aikaa. Mutta UEFA:n päättäjillä ei käynyt mielessä, että Suomessa ainakin lokakuun ja marraskuun ottelut olisi fiksumpaa aloittaa 19.45.

Palloliiton olisi syytä kutsua UEFA:n pomot testaamaan, miltä tuntuu katsella jalkapalloa paikan päällä marraskuisessa Helsingissä. Ilmastonmuutoksesta huolimatta silloin saattaa olla jo talvinen keli. Lunta voi olla paljonkin, tai sitten räntää sataa vaakasuorassa. Ja vaikka ei sataisi, ei katsomossa värjöttely ole marraskuisessa Helsingin yössä herkkua.

UEFA:n bisnes on tietysti tv ja sponsorituloissa ja ottelut halutaan aloittaa samaan aikaan. Silti voi kysyä, onko mitään järjellistä perustetta sille, ettei Suomessa pelattavia otteluita voisi aloittaa kello 19.45, kuten Israelissa, Armeniassa ja Itävallassa?

Marraskuun lopulla Helsingissä kello 22 alkavalla jalkapallo-ottelulla on haastavaa luoda futistuotteesta positiivisia mielikuvia. On tietysti mahdollista, ettei kukaan UEFA:ssa ole älynnyt selvittää kellon olevan Suomessa tunnin edellä Keski-Eurooppaan verrattuna.

HJK yrittää auttaa. Seura twiittasi maanantaina, että kotiotteluiden alkamisajoista neuvotellaan vielä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: HJK jatkaa europelejään syyskuussa – tässä lohkovaiheen vastustajat

Kommentoi Facebookissa