Katso ikäistesi tyypillisimmät syövät – tiettyihin asioihin kannattaa kiinnittää huomio jo ennen eläkeikää

Jos melanooma havaitaan riittävän ajoissa, se voidaan hoitaa leikkauksella.

Jos melanooma havaitaan riittävän ajoissa, se voidaan hoitaa leikkauksella. (Kuva Fotolia)

Kännykkäkamera on hyvä ottaa avuksi ihomuutosten seuraamisessa.

TERVEYS Syöpää voi yleisesti pitää ikääntyvien tautina, sillä monessa syövässä ilmaantumisen huippu alkaa 70 ikävuoden tienoilla. Tietyt syövät kuitenkin korostuvat jo tätä nuorempien ikäryhmien keskuudessa.

Docrates Syöpäsairaalan johtava ylilääkäri Juha Kononen kertoo, mitkä syövät ovat yleisimpiä yhtäältä nuorten aikuisten ja toisaalta keski-ikäisten joukossa.

Alle 30-vuotiailla nuorilla aikuisilla lymfooma on syöpätyypeistä yleisin. Yleisenä siitä ei varsinaisesti voida puhua, sillä alle kolmekymppisillä syöpäriski on verrattain pieni, mutta yhtä kaikki lymfooman osuus tämän ikäryhmän syövistä on tilastollisesti korkein.

– Lymfooma oireilee tyypillisesti patteina ja kyhmyinä, useimmin kaulassa tai nivusissa. Sen muita oireita voivat olla myös epätyypillinen hikoilu tai lämmön nousu iltapainotteisesti sekä epänormaali laihtuminen. Lisäksi harvinainen oire tietyissä lymfoomatyypeissä on kipu itse patissa. Näihin kannattaa kiinnittää huomiota, Kononen ohjeistaa.

Alle kolmekymppisten naisten tilastollisesti yleisin syöpä on ihosyöpä. Tämän lisäksi nuorilla naisilla syöpäriskit – jotka yleisesti ottaen ovat tämän ikäisillä vähäiset – liittyvät munasarjoihin ja rintoihin.

– Vuotohäiriöt ovat gynekologisten syöpien osalta tavallisin oireilu, joskin taustalla useimmiten on jokin muu syy kuin syöpä. Riskin torjuntaan voi myötävaikuttaa käymällä säännöllisesti gynekologin vastaanotolla, sillä tarkastuksissa voidaan selvittää paljon, tarvittaessa esimerkiksi ultraäänikuvauksen keinoin. Rintasyövän oireet eivät tässä ikäryhmässä vielä ole kovin tavallisia, sillä ne alkavat usein vasta 30 ikävuoden jälkeen, hän jatkaa.

Juttuvinkki: Elintapamuutoksilla voi vähentää syöpätaakkaa – tupakoivien miesten keuhkosyöpäriski 27-kertainen

Konosen arvion mukaan helpoiten määriteltävä ikäryhmä syöpäsairauksien osalta ovat 30–50-vuotiaat. Tämän ikäluokan miehillä kivessyöpä ja imukudossyöpä eli lymfooma ovat tavallisimpia syöpäsairauksia, joskin ylilääkäri jälleen painottaa, etteivät ne isossa kuvassa ole yleisiä tai todennäköisiä.

Lisäksi nelikymppisille miehille suhteellisen suuri syöpäriski on melanooma, joka on ihosyövistä pahalaatuisin.

Ikäluokassa 50–60-vuotiaat miesten yleisin syöpä on eturauhassyöpä. Ikäryhmässä alkaa lisäksi kasvaa riski erityisesti suolikanavan syöpiin ja ihosyöpään sairastumisesta, niin miehillä kuin naisilla. Ruokatorven ja mahalaukun syöpä voi aiheuttaa nielemisvaikeuksia tai epämääräistä närästysoiretta, paksu- ja peräsuolisyöpä puolestaan suolistotoiminnan muutoksia tai verenvuotoa.

– Ihosyövän havaitsemisessa perushyvä keino on säännöllisesti valokuvata huolta aiheuttavaa kohtaa ihossa – nykyisinhän lähes jokaisella on oma kännykkäkamera. Tällä tavoin voi kätevästi seurata ihossa tapahtuvia muutoksia, ja erityishuomiota kannattaa kiinnittää muutoksiin luomien värissä ja reunoissa. Valtaosa luomista on hyvälaatuisia, mutta ehdoton hälytysmerkki on haavauma, siis jos luomi alkaa vuotaa, Kononen neuvoo.

Erityisesti naisia Kononen neuvoo huomioimaan kilpirauhassyövän, joka on heillä kolme kertaa yleisempi kuin miehillä.

– Tavallisin ja usein ainoa oire kilpirauhassyövässä on kaulalla tuntuva kyhmy, joka kasvaa hitaasti. Tällainen kaulalla todettu ja tunnustelussa havaittava patti on aina tutkittava. Kilpirauhassyöpä voi aiheuttaa kaulalle myös imusolmukkeiden suurentumia. Syövän hoitotulokset ovat yleensä hyvät.

Lue myös: Syöpään sairastumisessa suuria alueellisia eroja – Helsinki ja Lappi erottuvat keuhkosyöpään kuolleisuudessa

Yleisin syöpä ikäryhmittäin

Suluissa uusien syöpätapauksien lukumäärä vuosina 2015–2019

15–19-vuotiaat: Naisilla (58) ja miehillä (61) imukudossyöpä eli lymfooma

20–24-vuotiaat: Naisilla imukudossyöpä (99), miehillä kivessyöpä (91)

25–29-vuotiaat: Naisilla ihosyöpä (115), miehillä kivessyöpä (141)

30–34-vuotiaat: Naisilla rintasyöpä (246), miehillä kivessyöpä (176)

35–39-vuotiaat: Naisilla rintasyöpä (451), miehillä imukudossyöpä (151)

40–44-vuotiaat: Naisilla rintasyöpä (809), miehillä imukudossyöpä (176)

45–49-vuotiaat: Naisilla rintasyöpä (1672), miehillä imukudossyöpä (264)

50–54-vuotiaat: Naisilla rintasyöpä (2482), miehillä eturauhassyöpä (702)

55–59-vuotiaat: Naisilla rintasyöpä (2817), miehillä eturauhassyöpä (1762)

Lähde: Suomen Syöpärekisteri

EDIT 12.57: Korjattu virheellisiä lukuja

Kommentoi Facebookissa