Kävelyn ja pyöräilyn investointitukea myönnettiin 15 kunnalle – jaossa 3,5 miljoonaa euroa

Kävelylle ja pyöräilylle halutaan varata yhä enemmän tilaa katualueelta.

Kävelylle ja pyöräilylle halutaan varata yhä enemmän tilaa katualueelta. (Kuva AOP)

Valituissa hankkeissa korostuvat muun muassa pyöräilyn laatukäytävät eli niin sanotut baanat.

LIIKENNE Liikenne- ja viestintävirasto Traficom sekä Väylä ovat yhdessä myöntäneet 15 kunnalle avustusta vuoden 2018 kävelyn ja pyöräilyn investointiohjelmasta. Ohjelman avulla tuetaan kävelyn ja pyöräilyn olosuhteiden parantamista kaupunkien ja kuntien katuverkolla.

Haussa tukea oli jaossa yhteensä 3,5 miljoonaa euroa. Hankehakemuksia toivottiin teemoista uudet kävelyn ja pyöräilyn reitit kaupunkiseuduilla, nykyisten reittien kehittäminen kaupunkiseudulla sekä matkaketjut, kuten esimerkiksi pyöräpysäköinnin kehittäminen.

– Hakemusten perusteella on nähtävissä, että hankkeissa pyritään tarjoamaan käyttäjille erittäin laadukasta kävelyn ja pyöräilyn infrastruktuuria. Valituissa hankkeissa korostuvat muun muassa pyöräilyn laatukäytävät eli niin sanotut baanat, joiden kehittäminen on eri puolilla Suomea ajankohtaista, kertoo Traficomin kestävän liikkumisen asiantuntija Tytti Viinikainen.

Myös yksisuuntaiset pyörätiet ja pyöräkaistat kaupunkien keskustoissa nousivat hankkeissa esiin.

– Hakemuksissa näkyi myös katutilan uudelleen jako, jossa kävelylle ja pyöräilylle halutaan varata yhä enemmän tilaa katualueelta. Myös matkaketjuja kehittäviä hankkeita on avustettavissa hankkeissa useita, Viinikainen jatkaa.

Hakuun saatiin 67 hakemusta, joista pystyttiin rahoittamaan 15. Rahoitettavaksi valittiin hankkeita, joilla saadaan kasvatettua kävely- tai pyöräilymatkojen määrää ja kulkutapaosuutta. Hankkeet toteutetaan kunnissa vuoden 2020 loppuun mennessä.

Tukea saaneet kaupungit ja kunnat ovat Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskylä, Lieto, Kemi, Espoo, Kuopio, Kirkkonummi, Ii, Lappeenranta, Oulu, Tampere, Turku, Vaasa ja Vantaa.

Lue myös: Polttoainevero nousee, bensan myynti kielletään, tiemaksut tulevat… – liikenteen päästöt nollaan vuonna 2045?

Kommentoi Facebookissa