KOULUKIUSAAMINEN Ylen MOT selvitti koulukiusaamista tutkimalla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuoden 2017 Kouluterveyskyselyn koulukohtaisia tuloksia. MOT keskittyi alakouluihin ja soitti rehtoreille, joiden kouluissa esiintyi poikkeuksellisen paljon kiusaamista.
Sysmän yhtenäiskoulun rehtori Tuula Vuorinen kertoi MOT:lle, että koulussa on otettu voimakkaasti käyttöön Kiva koulu -toimenpideohjelma eli kiusaamisen vastainen työ. Vuorinen myönsi luvut korkeiksi, mutta hänen mukaansa henkilökunta puuttuu tiukasti kiusaamiseen. Rehtori sanoi kuitenkin joidenkin oppilaiden korostavan omaa erilaisuuttaan.
– Minusta on aika outoa, että jo 12-vuotiaat rupeavat ilmoittamaan olevansa homoja tai lesboja tai jotakin tällaista. Siihen liittyy hyvin erikoinen pukeutuminen. Se herättää toisissa oppilaissa närkästystä, vihastusta ja ehkä pelkoakin. Sitten he tietysti kohtelevat tätä oppilasta sillä tavoin kuin tuntevat. Sitten tulee kokemus siitä, että kiusataan ja syrjitään, vaikka oppilas tavallaan on itse hakenut sen huomion, Tuula Vuorinen kommentoi MOT:lle.
MOT pyysi tarkentamaan, minkälaista pukeutuminen tällaisissa tapauksissa oli.
– Se voi olla tosi hutsahtavaa. Näin ainakin aikuisen silmin liian näyttävää ja paljastavaa. Kaverit voivat ihan oikeasti sanoa, että sähän näytät ihan huoralta. Sehän on tavallaan jo loukkaus. Mutta kun näyttää siltä, rehtori naurahti MOT:n mukaan.
Kommentit eivät herättäneet kuohuntaa ainoastaan Sysmässä. Seta pitää tällaista asenneilmapiiriä ja koulun kulttuuria erittäin vahingollisena nuorille.
– Ongelma ei ole oppilaassa, joka on homo, vaan kouluyhteisössä, jossa ei arvosteta moninaisuutta, ei edistetä yhdenvertaisuutta eikä tiedosteta syrjintää tuottavia normeja. Yhdenvertaisuustyölle on valtava tarve kouluissa, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.
Myös opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen julkaisi tiukkasanaisen kannanoton. Opetusministeri vaatii kuntia ja kouluja ottamaan koulukiusaamisen ehkäisyn ja kiusaamiseen puuttumisen erittäin vakavasti.
– Kiusaaminen ei ole koskaan kiusatun vika. Aikuisella on vastuu puuttua vakavasti kiusaamiseen ja rakentaa ilmapiiriä, jossa jokainen lapsi ja nuori saa kasvaa ja elää omana ainutlaatuisena itsenään ilman pelkoa. Koulun vastuu on yksiselitteinen: kiusaamiseen on puututtava, aina, Grahn-Laasonen sanoo.
Opetus- ja kulttuuriministeriö asetti syksyllä 2016 työryhmän pohtimaan kiusaamisen ehkäisyä ja koulurauhaa. Työryhmä luovutti ehdotuksensa opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle keväällä 2018.
Työryhmä esitti yhteensä 24 kehittämisehdotusta, jotka liittyvät muun muassa lainsäädännön muutostarpeisiin, toimintakulttuurin muutokseen ja monialaisen yhteistyön kehittämiseen sekä informaatio-ohjaukseen. Osa työryhmän kehittämisehdotuksista on toteutettu muun muassa uuden varhaiskasvatuslain ja uuden lukiolain yhteydessä ja osaa ollaan parhaillaan toteuttamassa.
Opetusministeriön mukaan opettaja on avainasemassa luokan työrauhan rakentajana ja ylläpitäjänä. Ministeriö käynnistääkin erillisen tutkimushankkeen siitä, millaisia keinoja opettajat ja rehtorit nykyisin käyttävät perusopetuksessa ja toisen asteen oppilaitoksissa työrauhan turvaamiseksi ja rauhan palauttamiseksi häiriötilanteissa.
Kommentoi Facebookissa