Kela-takseissa ongelmia neljällä taksikeskuksella – kymppitonnin sakko maakuntaa kohden uhkaa

Sanktioita käytetään tilanteissa, joissa Kelan korvaamat taksimatkat eivät täytä sopimuksen mukaisia vaatimuksia.

Sanktioita käytetään tilanteissa, joissa Kelan korvaamat taksimatkat eivät täytä sopimuksen mukaisia vaatimuksia. (Kuva Kela)

Kela ottaa sanktiot käyttöön seitsemässä maakunnassa taksipalvelun laadun varmistamiseksi.

KELA-TAKSIT Kelalla on sopimus 17 maakunnassa yhteensä 11 palveluntuottajan kanssa. Heinä-elokuun aikana matkat ovat Kelan mukaan sujuneet sopimuksen mukaisesti valtaosassa maata. Eri syistä johtuvia puutteita on esiintynyt seitsemässä maakunnassa.

Kela on jättänyt reklamaatiot sopimuksen vastaisesta menettelystä seuraavien maakuntien palveluntuottajille: Kanta-Häme, Pirkanmaa, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Satakunta, Varsinais-Suomi, Uusimaa. Kela on antanut huomautukset sopimuksen vastaisesta menettelystä neljälle kyseisissä maakunnissa kyytejä hoitavalle taksikeskukselle.

Jos palvelussa esiintyy edelleen puutteita, Kela ottaa käyttöön sopimuksissa määritellyn sakkomenettelyn. Yritykset voivat joutua maksamaan jopa useamman kymmenen tuhannen euron sakot. Sakon määrä on 10 000 euroa maakuntaa kohden.

Koska kyse on asiakkaiden kannalta ensiarvoisen tärkeästä palvelusta, Kela käyttää tarvittaessa sopimuksen mahdollistamia sanktioita varmistaakseen, että palvelu on luotettavaa, toimivaa ja laadukasta. Palveluntuottajan on vastattava siitä, että jokainen taksitilaus vastaanotetaan ja kuljetus järjestetään palvelukuvauksen mukaisesti niin ruuhka-aikana kuin muulloinkin.

Kelan johto tapasi tiistaina Pohjois-Savon alueen kunnanjohtajia, jotka olivat esittäneet huolensa Kelan korvaamista taksimatkoista. Kunnanjohtajien etukäteen lähettämässä kirjelmässä toivottiin, että Kela palaisi aiempaan käytäntöön, jossa kaikki autoilijat saivat ajaa Kelan korvaamia matkoja.

Kela ja liikenneministeri Anne Berner ovat olleet eri mieltä siitä, täytyikö Kelan ajoittaa taksien kilpailutus liikennepalvelulain muutoksen yhteyteen.

– Kela kilpailutti omia palveluitaan ennen tämän lain voimaantuloa ja kun ne sitten tulivat yhtä aikaa voimaan, on siitä tullut jonkin verran sekaannusta, Berner on kommentoinut Ylelle.

Kela puolestaan toi kunnanjohtajien kokouksessa esille, että lakimuutos ei mahdollista suorakorvausmenettelyn jatkamista entiseen tapaan.

Lue myös: Kela vakuuttaa: – ”Taksipalvelut toimivat moitteettomasti lähes koko maassa”

Kommentoi Facebookissa