Keskusta kaappasi kokoomukselta poliittisen palkkioviran – potut maksettiin pottuina

Esitystä Hannu Takkulan nimittämisestä on kritisoitu sillä, että hänellä ei ole kovin vankkaa aikaisempaa kokemusta talousasioista.

Hannu Takkulan nimittämistä on kritisoitu sillä, että hänellä ei ole kovin vankkaa aikaisempaa kokemusta talousasioista. (Kuva EU)

Suomi esittää Hannu Takkulaa Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäseneksi.

POLITIIKKA Valtioneuvosto päätti eilen esittää Euroopan parlamentin jäsentä, kasvatustieteen tohtori Hannu Takkulaa Suomen ehdokkaaksi Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäseneksi 1.3.2018 alkavalle toimikaudelle, kun Suomea vuodesta 2012 alkaen edustaneen Ville Itälän toimikausi päättyy.

Ennen Euroopan parlamenttia Takkula on toiminut kansanedustajana. Vuosina 1997–1999 hän toimi eduskunnan valitsemana tilintarkastajana, vuosina 1997–2003 Kansaneläkelaitoksen valtuutettuna ja vuonna 2004 valtiontilintarkastajana. Helmikuusta 2017 alkaen hän on ollut Euroopan parlamentin talousarvion valvontavaliokunnan jäsen.

Euroopan tilintarkastustuomioistuin huolehtii EU:n varojen tarkastamisesta, ja siinä toimii yksi kansalainen kustakin jäsenvaltiosta. EU:n neuvosto nimittää tilintarkastustuomioistuimen jäsenet kuudeksi vuodeksi kerrallaan kuultuaan Euroopan parlamenttia.

Tilintarkastustuomioistuimen paikkaa on pidetty poliittisena palkkiovirkana, jäsenen peruspalkka on 21 155 euroa kuukaudessa. Suurlähettilään virat Euroopassa tai pankkiirin pestit ovat olleet päivänpolitiikasta syystä tai toisesta vetäytyville poliitikoille halutuimpia, kuten Päivän Lehti kirjoitti tässä.

Pääministeri Juha Sipilä on kieltänyt harrastavansa poliittisia virkanimityksiä, mutta Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsenyyden on jo pitkään tiedetty siirtyvän keskustalle. Uudeksi jäseneksi uumoiltiin aikaisemmin entistä keskustapuheenjohtaja Mari Kiviniemeä, jonka toimi OECD:n apulaispääsihteerinä päättyy ensi kesänä. Nyt esitettyä nimitystä on kritisoitu sillä, että Takkulalla ei ole kovin vankkaa aikaisempaa kokemusta talousasioista.

Hannu Takkula ”tuomittiin” aikoinaan Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä turkulaiseksi kun hänet oli valittu Rovaniemen kaupunginvaltuustoon vuonna 2008. Tammikuussa 2016 hän erosi vaimostaan.

Tiedetään myös, että Sipilä ja Takkula ovat hyviä ystäviä. Takkula toimi aktiivisesti sekä Sipilän eduskuntavaalityössä vuonna 2011 että seuraavan vuoden puheenjohtajakampanjassa. Molemmat keskustalaiset ovat uskonnolliselta taustaltaan lestadiolaisia. Sipilä on rauhansanalainen, lestadiolaisesta kodista tuleva Takkula on määritellyt itsensä ”vapaista suunnista vaikutteita saaneeksi luterilaiseksi”.

Lisäkuviosta nimitykseen kertoo Iltalehden Olli Ainola. Ainolan mukaan keskustalaiset maksavat uudella nimityksellä kokoomukselle potut pottuina. Pääministerinä ollessaan kokoomuksen Jyrki Katainen valitsi aikoinaan entisen kokoomuspuheenjohtaja Ville Itälän EU:n tilintarkastustuomioistuimeen ja syrjäytti silloin tylysti tehtävää aiemmin hoitaneen keskustalaisen Olavi Ala-Nissilän.

Jos kokoomus ei olisi hyväksynyt viran palauttamista keskustalle, olisi puolestaan Alexander Stubbin pesti Euroopan investointipankkiin Jan Vapaavuoren seuraajaksi kohdannut ongelmia.

Kommentoi Facebookissa