Keskustelu EU:n elpymispaketista päättyi eduskunnassa – edessä on äänestys

Seuraavaksi eduskunta äänestää EU:n elpymispaketin hyväksymisestä.

Seuraavaksi eduskunta äänestää EU:n elpymispaketin hyväksymisestä. (Kuva Hanne Salonen/ Eduskunta)

Sebastian Tynkkynen teki yli kahdeksan tuntia kestäneellä puheellaan Suomen ennätyksen.

ELPYMISPAKETTI Keskustelu EU:n omien varojen päätöksen hyväksymisestä eli niin sanotusta elpymispaketista alkoi eduskunnassa täysistunnossa tiistaina 11.5. ja päättyi varhain aamulla 15.5. Pitkässä käsittelyssä kuultiin lukuisia perussuomalaisten kansanedustajien puheenvuoroja.

Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen teki yli kahdeksan tuntia kestäneellä puheellaan Suomen ennätyksen. Eduskunnan kirjaamon mukaan Tynkkynen aloitti puheenvuoronsa perjantaina kello 18.06. ja päätti lauantaina kello 2.30. Kesken puheen puhemiehet pitivät kaksi lyhyttä taukoa.

Edellinen puhe-ennätys täysistunnossa oli kansanedustaja Vesa Laukkasella, joka puhui kuusi ja puoli tuntia 5.–6.11.1994 jarruttaessaan Suomen EU-jäsenyyden hyväksymistä.

Torstaina täysistunnossa kansanedustaja Ville Vähämäki oli ehdottanut asian pöydällepanoa 30.6.2021 pidettävään täysistuntoon. Varapuhemies Tarja Filatov keskeytti istunnon todeten, että pöydällepanoa ei voi tehdä kahta kertaa.

Juttuvinkki: EU:n elpymispaketti epäilyttää ja jakaa suomalaiset kahtia – vahvin tuki hallituspuolueiden kannattajilta

Perjantaina täysistunnon jatkuessa varapuhemies Filatov oikaisi päätöksensä. Asiasta äänestettiin ja eduskunta päätti jatkaa käsittelyä täysistunnossa äänin 68–38. Perusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Rinne totesi, että pöydällepanoa koskevat eduskunnan työjärjestyksen kohdat otetaan perustuslakivaliokunnan käsittelyyn niin sanottuna omana asiana.

Seuraavaksi eduskunta äänestää omien varojen päätöksen hyväksymisestä, mutta äänestyksen päivämäärää ei ole vielä vahvistettu. Eduskunnan seuraava täysistunto on tiistaina 18.5. klo 14.

Ehdotus on hyväksyttävä päätöksellä, jota on kannattanut vähintään kaksi kolmasosaa annetuista äänistä. Yleisesti odotetaan hallituspuolueiden edustajien kannattavan elpymispakettia, mutta keskustalaisista kansanedustajista muutama voi äänestää vastaan.

Oppositiopuolueista kokoomuksen kansanedustajista suurin osa äänestää elpymispaketin puolesta, mutta osa on ilmoittanut vastustavansa. Ennusteen mukaan elpymispaketin hyväksyminen saa kuitenkin taakseen riittävän määrän kansanedustajia.

Lue myös: EU:n elpymispaketin kohtalossa käännetään nyt kivetkin – perussuomalaiset haastoi puhemiehen

Kommentoi Facebookissa