KHL:ssä tienaa yhä hyvin – sarjan parhaille suomalaisille NHL:ää tuottoisampi

NHL-urallaan epäonnistunut Teemu Pulkkinen pelaa nykyään Moskovan Dynamossa. (Kuva AOP)

NHL-urallaan epäonnistunut Teemu Pulkkinen pelaa nykyään Moskovan Dynamossa. (Kuva AOP)

Kaksi suomalaispelaajaa tienaa tulevalla KHL-kaudella yli miljoona euroa.

JÄÄKIEKKO KHL ottaa ensi kaudella käyttöön palkkakaton, joka pudottaa sarjan tulotasoa. Joukkuekohtainen palkkakatto on ensi kaudesta alkaen noin 13 miljoonaa euroa.

Palkkakaton ulkopuolisia pelaajia saa olla joukkueessa kolme. Jatkossakin sarjassa on paljon pelaajia, jotka euroissa pääsevät miljoonatienesteille.

Venäläislehti Sport-Ekspress on julkaissut verkkosivuillaan listan KHL:n kovapalkkaisimmista pelaajista. Listan 71 pelaajan joukossa on kuusi suomalaista.

Sarjan palkkakuningas Moskovan Dynamon Vadim Shipatshov tienaa ensi kaudesta 120 miljoonaa ruplaa eli noin 1,54 miljoonaa euroa. Shipatshovin ansiot ovat kaukana Jaromir Jagrin, Ilja Kovaltshukin tai Pavel Datsjukin takavuosien useiden miljoonien KHL-palkoista, mutta NHL:n ulkopuolella hän lienee maailman kallispalkkaisin pelaaja.

Suomalaisista eniten tienaa Salavat Julajev Ufan hyökkääjä Teemu Hartikainen 90 miljoonan ruplan palkallaan (1,15 miljoonaa euroa). Hartikainen on sarjan viidenneksi parhaiten palkattu pelaaja.

Viiden parhaan joukkoon mahtuivat myös tshekkiläiset Dmitri Jaskin ja Jakub Kovar sekä sveitsiläinen Sven Andrighetto. NHL-tason vierastyöläiset kelpaavat KHL-seuroille yhä ja heille myös maksetaan hyvin.

Suomalaisten toiseksi kovin palkansaaja on Ufan maalivahti Juha Metsola. Hän tienaa ensi kaudesta 80 miljoonaa ruplaa eli 1,03 miljoonaa euroa.

Suomalaisista tienestilistalle ylsivät myös Sakari Manninen (770 000 euroa), Juuso Hietanen (770 000 euroa), Teemu Pulkkinen (700 000 euroa) ja Atte Ohtamaa (640 000 euroa).

Juttuvinkki: KHL:n muutos auttaa Jokereita – ensi kaudella jopa realistinen mestaruussauma

NHL:ssä Hartikainen pelasi Edmonton Oilersissa 2010-2013, mutta ei saanut pelipaikkaansa siellä vakiinnutettua. Hän siirtyi 2013 Ufaan, jossa nousi nopeasti seuraikoniksi.

NHL:ssä on ollut kiinnostusta Hartikaista kohtaan, mutta riittävän hyvää tarjousta ei ole tullut. KHL:ssä Hartikaiselle jäisi saman luokan palkasta enemmän käteen Venäjän 13 prosentin tasaveron takia. Sopimusehdoissakaan Hartikaista ei uhkaa KHL:ssä farmiliiga.

Pulkkinen tienasi NHL:ssä muutama vuosi sitten noin 800 000 Yhdysvaltain dollaria kaudessa. Hän ei pystynyt vakiinnuttamaan NHL:ssä pelipaikkaansa ja siirtyi muutama vuosi sitten KHL:ään.

Nykyisillä tienesteillään Pulkkiselle jää KHL:ssä Venäjällä verojen jälkeen jopa enemmän käteen kuin muutama vuosi sitten NHL:ssä. Jos Yhdysvalloissa ansaitsee vuodessa palkansaajana yli 500 000 dollaria, on veroprosentti silloin 37.

Manninen, Hietanen, Metsola ja Ohtamaa eivät ole NHL:ssä pelanneet. Heitä kaikkia kohtaan on ollut sieltä kiinnostusta, mutta sopimusehdot eivät ole olleet riittävän hyviä, että niitä olisi kannattanut hyväksyä.

SM-liigassa pelaajien ansiot jäävät kauas KHL:n ansioista. Entinen NHL-kiekkoilija Lauri Korpikoski oli viime kaudella Liigan palkkakunkku 320 000 ansioillaan. TPS:n urheilullista menestystä ja Korpikosken kauden panosta tarkastellessa Korpikoski oli ylipalkattu.

Kärpissä Jussi Jokinen, Janne Pesonen, Lasse Kukkonen, Jesse Puljujärvi ja Mika Pyörälä tienasivat viime kaudella yli 200 000 euroa. Kärpät on hyvä palkanmaksaja, mutta KHL:n palkkatasolle seuralla ei ole jakoa ja Sveitsin tai Ruotsin pääsarjoissa Kärpät olisi palkanmaksajana keskitasoa.

Sveitsin pääsarja NLA houkuttelee suomalaispelaajia Sveitsin matalan veroprosentin takia. Pelaajaliikennettä tosin rajoittaa Sveitsin liigan ulkomaalaiskiintiö. Joukkueessa saa olla neljä ulkomaalaispelaajaa kokoonpanossa.

Koronapandemia vaikuttaa jääkiekkoseurojen talouteen ympäri maailman. Palkkataso todennäköisesti tulee lähivuosina hieman putoamaan, mutta KHL:ssä tai Sveitsissä merkittävää laskua ei liene luvassa, jos tuleva kausi pelataan suunnitelmien mukaan.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: NHL vahvisti jatkosuunnitelmansa – muutamalla suomalaispelaajalla pitkä kesäloma

Kommentoi Facebookissa