Kimi voitti huikeaksi jännitysnäytelmäksi tiivistyneen F1-kisan – yli viiden vuoden odotus viimein ohi

Kimi Räikkönen nostaa voittopokaalia, Lewis Hamilton ei vielä pystynyt varmistamaan maailmanmestaruutta.

Kimi Räikkönen nostaa voittopokaalia, Lewis Hamilton ei vielä pystynyt varmistamaan maailmanmestaruutta. (Kuva AOP)

Kimi Räikkönen on 39-vuotiaana nyt myös eniten Grand Prix -kisoja voittanut suomalaiskuljettaja.

FORMULAT Yhdysvalloissa Austinissa nähtiin jännittävä F1-kisa, joka päättyi suomalaisittain upeasti. Ferrarin Kimi Räikkönen nappasi F1-voiton yli viiden vuoden odottelun jälkeen, kuivaa kautta konkarikuskilla ehti kertyä aina 113. kisaan asti.

Mercedeksen Lewis Hamilton lähti paalupaikalta ja britillä oli mahdollisuus varmistaa kisassa viides maailmanmestaruutensa. Toisesta ruudusta lähtenyt Kimi Räikkönen sai kuitenkin hyvän lähdön, ja kaasutti Hamiltonin ohi.

Kisassa nähtiin useita taktisia siirtoja. Kun Red Bullin Daniel Ricciardon auto jäi radan varteen ja mukaan tuli virtuaalinen turva-auto, Mercedes otti Hamiltonin varikolle. Ferrari jätti puolestaan Kimi Räikkösen radalle, jotta tämä olisi voinut jarruttaa Hamiltonia, kun viidennestä ruudusta lähtenyt Sebastian Vettel yritti taas tavoittaa kärkeä.

Kimin vuoro mennä varikolle tuli vasta renkaiden kuluessa loppuun, ja hän palasi radalle Vettelin taakse. Nyt puolestaan saksalaisen renkaat kuluivat nopeasti ja poikkeuksellisella tallimääräyksellä Vettel sai päästää nopeamman Kimin ohitseen.

Kimi lähti tavoittamaan Hamiltonin jo 17 sekuntiin kasvanutta etumatkaa, ja saavutti sekunti sekunnilta brittiä. Kun kisaa oli jäljellä enää 20 kierrosta, oli Hamiltonin pakko vaihtaa renkaat, jolloin kisassa saatiin jälleen suomalaisjohto. Räikkönen pystyi pitämään ykköstilansa, vaikka uhkaajat pääsivät lähelle.

Kimi saavutti uransa 21. osakilpailuvoiton 1,2 sekunnin erolla Red Bullin Max Verstappeniin, joka lähti kisaan vasta 18. ruudusta. Verstappen puolestaan piti Hamiltonin 1,1 sekuntia perässään. Sebastian Vettel oli neljäs ja Valtteri Bottas kisan kuudes.

Edellisen kerran Räikkönen nousi korkeimmalle korokkeelle Australiassa vuonna 2013. Ferrarille Räikkönen palasi vuonna 2014.

Haastattelussa kuultiin kimimäinen kommentti, kun entinen F1-kuljettaja Martin Brundle kysyi voittajan tunnelmia.

– Olen tietysti onnellisempi, kuin jos olisin sijoittunut toiseksi.

Kimi Räikkönen on 39-vuotiaana nyt myös eniten Grand Prix -kisoja voittanut suomalaiskuljettaja, hän ohitti voittojen määrässä Mika Häkkisen. Palkintokorokkeella kuultiin jo hieman enemmän tyytyväisyyttä omaan suoritukseen.

– Tämä oli loistava viikonloppu. Olen varmaan onnellisin ihminen tällä varikolla, Räikkönen tunnusti.

F1-maailmanmestaruus ei vielä varmistunut, vaikka Hamiltonilla on peräti 70 pisteen johto Sebastian Vetteliin. Kautta on jäljellä kolme osakilpailua, joista voi saada maksimissaan 75 pistettä.

Lue myös: Kimi Räikkönen lähtee odotetusti Ferrarilta, uusi talli Sauber – ”Tuntuu hyvältä palata takaisin”

Kommentoi Facebookissa