Riita syntyi lasten ruokailusta JHL:n lakon aikana – joissain kaupungeissa apu on kielletty, toisissa tervetullutta

Vapaaehtoisten tarjoamasta ruokahuollosta vanhuksille ja lapsille kehkeytyi kiista JHL:n lakon aikana.

Vapaaehtoisten tarjoamasta ruokahuollosta vanhuksille ja lapsille kehkeytyi kiista JHL:n lakon aikana. (Kuvituskuva Fotolia)

Yrittäjät ja vanhempainyhdistykset ovat halunneet auttaa lakon aikana eri paikkakunnilla.

TYÖTAISTELU Ammattiliittojen poliittiset lakot hallituksen kaavaileman irtisanomislain muutoksista jatkuvat, kun Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n lakko alkoi keskiyöllä. Lakko kestää kaksi päivää ja se näkyy siivouksessa, kiinteistöhuollossa, ruokapalveluissa sekä liikunta-, kulttuuri- ja urheilutoimessa.

Lakossa on yli 10 000 JHL:n jäsentä. Käytännössä lakko näkyy niin, että kouluissa, päiväkodeissa ja vanhuspalveluissa ei välttämättä ole ruokaa tarjolla lakon aikana. Lakon voi huomata myös tilojen siivouksessa. Osa huoltotöistä jää tekemättä ja osa kirjastoista ja kulttuurikeskuksista sekä kuntien liikuntapaikoista on kiinni lakon ajan.

Suurin julkinen kiista lakon vaikutuksista syntyi koulujen, päiväkotien ja vanhuspalveluiden ruokahuollosta. Suomen Yrittäjät on kertonut, että usealla paikkakunnalla vapaaehtoiset yrittäjät ovat halunneet auttaa ruokahuollossa, ilman korvausta.

Tämä suututti ammattiliiton. JHL:n puheenjohtaja näkee toiminnan naisten oikeuksien vastaisena, koska heidän mielestään monien miesvaltaisten alojen työehtosopimukset tarjoavat irtisanomistilanteissa lisäsuojaa, jota naisvaltaisilla aloilla ei ole.

– Suomen Yrittäjät syyllistävät toiminnallaan naisia ja haluavat näköjään keskiaikaisella tavalla vaientaa heidät, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine jyrähti.

Niemi-Laine myös kritisoi sitä, miten ruokajakelussa huolehditaan katkeamattomasta kylmäketjusta, erikoisruokavalioista ja hygieniasta. Hän esittää myös epäilyjä hygieniapassien puuttumisista sekä kysyy, miten toteutuu laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä.

Lain mukaan rikostaustaotetta ei saa kuitenkaan kysyä edes päiväkotien työntekijöistä, joilla työsuhde kestää kolme kuukautta tai vähemmän.

JHL:n lakkotoimet vaikuttavat yli 50 kaupunkiin ja kuntaan. Kaupungeista esimerkiksi Naantali ja Raisio ovat kieltäneet ruoan järjestämisen ja jakamisen lapsille jopa vanhempainyhdistyksiltä. Perusteluiksi he ovat esittäneet, että kouluille ja päiväkoteihin ei haluta mahdollisia konflikteja lakkovahtien ja vapaaehtoisten välille.

Sen sijaan esimerkiksi Seinäjoella suhtautuminen on ollut positiivista ja tervetullutta, kun paikallinen liikemies ja miljonääri Reima Kuisla halusi tarjota Törnävän koululaisille ilmaisen ruokailun. Ruokailu onnistuu Kuislan omistaman hotelli Sorsanpesän ravintolassa.

Hämeenlinnassa baariyrittäjä kutsui koko läheisen alakoulun syömään toiveruokiaan. Luvassa on Iltalehden mukaan maanantaina jauhelihakastiketta ja perunoita, tiistaina uunimakkaraa ja perunamuusia.

Myös Helsingissä joillakin lapsilla on todennäköisesti lähes juhlapäivä, kun urheilubaari tarjoaa pizzat yhdelle päiväkodille. Vantaalainen ravintola on tarjoutunut puolestaan kuljettamaan kylmäautollaan tarvitsijoille ilmaisen lounaan, illallisen tai aamiaisen.

Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla luvataan tarjota lakkopäivinä kaikille lapsille, koululaisille ja opiskelijoille lounas tai eväslounas, vähintäänkin kevennetyssä muodossa.

Vähävaraisia perheitä pääkaupunkiseudulla tukeva Apuna ry kertoo Ilta-Sanomille saaneensa kuitenkin parisensataa yhteydenottoa. Ongelmaa on lisännyt se, että lapset viettivät viime viikolla syyslomaa, eivätkä vähävaraisten perheiden lapset tuolloin saaneet tavanomaista kouluruokaa.

– Lomat ovat aina tosi vaikeita tämmöisille perheille, kun lapset ovat himassa ja heiltä puuttuu päivittäinen kouluruoka. Ja kouluruokaa menisi muutenkin kaikkein eniten maanantaisin nälkäisen viikonlopun jäljiltä. Ja nyt tilanne vielä jatkuu lakon takia. Se on tosi iso juttu, toiminnasta vastaava Apuna ry:n Heidi Jaari kommentoi lehdelle.

Lue myös: Onko kouluissa, päiväkodeissa ja vanhuspalveluissa ruokaa? – JHL:n kahden päivän lakko uhkaa ensi viikon alussa

Kommentoi Facebookissa