TYÖTAISTELU Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL jatkaa poliittista työtaistelua, jolla vastustetaan irtisanomislakia. Liiton hallitus on päättänyt aloittaa poliittisen lakon 22. lokakuuta. Lakko kestää kaksi päivää ja se näkyy siivouksessa, kiinteistöhuollossa, ruokapalveluissa sekä liikunta-, kulttuuri- ja urheilutoimessa.
JHL:n aiemmin julistamat ylityö- ja vuoronvaihtokiellot päättyvät sunnuntaina. Lakko koskee siivous-, kiinteistöhuolto- ja ruokapalvelualoja sekä liikunta-, urheilu- ja kulttuuripalveluita. Lakossa on yli 10 000 JHL:n jäsentä.
Koulussa, päiväkodeissa ja vanhuspalveluissa ei välttämättä ole ruokaa tarjolla lakon aikana. Lakko näkyy myös tilojen siivouksessa. Osa huoltotöistä jää tekemättä ja osa kirjastoista ja kulttuurikeskuksista sekä kuntien liikuntapaikoista on kiinni lakon ajan.
Liitto pahoittelee haittaa ja harmia, jota lakko aiheuttaa sivullisille. JHL on ilmoittanut asteittain laajenevista työtaistelutoimista, jos maan hallitus ei lopeta lain valmistelua.
– Työnantajia nöyristelevä hallitus ajaa jääräpäisesti lakia, joka jaottelisi työntekijät kahteen kastiin sen mukaan, miten isossa työpaikassa he ovat töissä. Hallitus ei yksipuolisesti voi sanella, millä ehdoilla Suomessa tehdään töitä. Liittojen pitää päättäväisesti vastustaa työehtojen murentamista. Sipilän eduskunnassa järjestämä näytelmä ei tilannetta muuta, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo.
Irtisanomislaki myös lisäisi JHL:n mukaan entisestään sukupuolten epätasa-arvoa työmarkkinoilla. Nykyhallituksen talouspolitiikka on Niemi-Laineen mukaan rokottanut naisten tuloja enemmän ja useammin kuin miesten. Monen miesvaltaisen alan työehtosopimukset tarjoavat irtisanomistilanteissa lisäsuojaa, jota naisvaltaisilla aloilla ei ole.
JHL:n hallitus muistuttaa, että liitto on valmis jatkamaan työtaistelua, jos irtisanomislain valmistelu jatkuu. Seuraavista työtaistelutoimista kerrotaan näillä näkymin lähiviikkojen aikana, sanoo liiton toimialajohtaja Håkan Ekström.
– JHL:n jäsenistö on täysillä työtaistelun takana. Me olemme valmiina jatkamaan taistelua, jos maan hallitus edelleen antaa siihen aihetta, Ekström vakuuttaa.
Lue myös: Ammattiliittojen lakko laajenee edelleen – ”Ei ole muita vaihtoehtoja kuin poliittinen työtaistelu”
Kommentoi Facebookissa