Kipu- ja kuumelääkkeiden myyntiä rajoitetaan – STM haluaa varmistaa riittävyyden

Parasetamoli on laajasti käytetty kipu- ja kuumelääke.

Parasetamoli on laajasti käytetty kipu- ja kuumelääke. (Kuvituskuva Fotolia)

Parasetamolia tai deksametasonia sisältävien lääkkeiden myyntiä rajoitetaan saatavuuden turvaamiseksi.

TERVEYS Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt rajoittaa väliaikaisesti parasetamolia tai deksametasonia sisältävien lääkevalmisteiden myyntiä ja kulutukseen luovutusta. Rajoitukset tulivat voimaan 18.8.2020 ja ne ovat voimassa 15.1.2021 saakka.

Parasetamoli on laajasti käytetty kipu- ja kuumelääke. Parasetamolia sisältäviä lääkkeitä ovat tuotenimeltään muun muassa Panadol, Panacod, Paramax ja Para-Tabs. Parasetamolia sisältävien itsehoitolääkkeiden kertaoston määrä rajoitetaan suurimpaan hyväksyttyyn itsehoitopakkauksen lääkemäärään.

Deksametasonia käytetään esimerkiksi rauhoittamaan tulehdusta.  Deksametasoni on vain reseptillä myytävä lääke.

Lääkemääräystä edellyttäviä parasetamolia tai deksametasonia sisältäviä lääkevalmisteita saa yhdellä ostokerralla myydä tai luovuttaa kulutukseen enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän.

Juttuvinkki: THL suosittaa viimein kasvomaskien käyttöä – ”Koronaviruksen leviämisen riski kasvaa nyt kun arki alkaa”

Lääkevalmisteiden saatavuus on pysynyt Suomessa varsin hyvällä tasolla. STM kertoo, että nyt tehdyillä rajoituspäätöksillä pyritään koronapandemian jatkuessa turvaamaan lääkevalmisteiden saatavuus ja varautumaan mahdolliseen parasetamolin ja deksametasonin globaalin kysynnän kasvuun. Rajoitustoimilla voidaan varmistaa lääkkeiden yhdenvertainen saatavuus ja riittävyys koko Suomessa.

Koronavirusepidemiasta johtuen lääkelakiin tehtiin muutoksia, joiden mukaan sosiaali- ja terveysministeriö voi tarvittaessa määräaikaisesti rajoittaa tai kohdentaa lääkevalmisteen myyntiä lääkkeiden saatavuuden ja riittävyyden turvaamiseksi.

Lue myös: Ilman reseptiä hankitut lääkkeet ovat usein mukana myrkytyskuolemissa

Kommentoi Facebookissa