Vuoden isät palkittiin – miehet edustavat turvallista ja vastuullista isyyttä

Vuoden isä -palkitut Jere Jokinen, Janne Peränkylä ja Kai Rinkinen. (Kuva STM)

Palkitut ovat löytäneet keinoja olla lasten tukena erityistilanteessa sekä toimineet lasten etua ajatellen.

VUODEN ISÄ Rovaniemeläinen Kai Rinkinen, keravalainen Jere Jokinen ja Janne Pihanperä Maskusta on palkittu Vuoden isä -palkinnolla. Palkinnon jakoi sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen.

Palkitut isät ovat esimerkillisellä tavalla luoneet mallia turvallisesta ja vastuullisesta isyydestä ja edistäneet sukupuolten tasa-arvoa perhe-elämässä esimerkiksi järjestämällä lastenhoidolle aikaa. Palkitut ovat löytäneet keinoja olla lasten tukena erityistilanteessa, toimineet lasten etua ajatellen sekä elämäntyöllään tai vaikuttamistoiminnassa nostaneet esiin isyyteen liittyviä kysymyksiä.

Ministeri Sarkkinen toteaa, ettei ole olemassa yhtä oikeaa isän mallia, perheen muotoa, tapaa olla vanhempi tai tapaa olla mies.

– Jokainen isä voi olla kasvattaja ja roolimalli omalla tavallaan. Jokainen perhe on arvokas ja ansaitsee tukea ja tunnustusta yhteiskunnalta omana itsenään.

Vuoden isä -valmistelutyöryhmän 2022 puheenjohtaja, kehityspäällikkö Anna Kokko Väestöliitosta sanoo puolestaan, että on ilo palkita nämä isät.

– Kaikki kolme isää edustavat hyvin niitä kriteereitä, joita tämän vuoden palkinnonsaajilta edellytettiin. On hienoa myös tulevina vuosina seurata, miten tasa-arvoinen vanhemmuus kehittyy perhevapaauudistuksen myötä ja miten isyys entisestään tulee vahvistumaan.

Kai Rinkinen on kahden teini-ikäisen lapsen isä Rovaniemeltä. Rinkinen jäi koti-isäksi lasten ollessa pieniä ja myöhemmin otti vastuuta vakavasti sairastuneen toisen lapsen hoidossa. Avioeron jälkeen vanhemmat järjestelivät asumisen lasten etu edellä – lapset jäivät edelleen asumaan entiseen kotiin ja vanhemmat vuorottelivat vuoroviikoin. Rinkinen on toiminut etsivänä nuorisotyöntekijänä erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille.

Jere Jokinen on neljän lapsen isä Keravalta. Kaksi aikuista lasta asuu omillaan ja kaksi muuta pääsääntöisesti äitinsä luona. Jokinen on aktiivisesti mukana ja tukena lastensa arjessa, myös jo omilleen muuttaneiden lasten. Eron jälkeen perhe järjesteli lasten asumisen joustavasti lasten tarpeiden ja elämäntilanteiden mukaisesti. Jokinen on yksi isien toimintakyvyn ja hyvinvoinnin tukemiseen perustetun MASI-toiminnan perustajia ja siinä edelleen aktiivisesti mukana.

Janne Pihanperä Maskusta on kolmen aikuistuneen tai aikuistumisen kynnyksellä olevan lapsen isä. Pihanperä on ollut aktiivisesti mukana lastensa ja heidän kavereiden päivittäisessä elämässä alusta alkaen ja on omalla toiminnallaan näyttänyt esimerkkiä turvallisesta ja vastuullisesta isyydestä. Hän on omalla ohjaavalla otteellaan mahdollistanut omien ja kyläyhteisön lasten omaehtoisen harrastustoiminnan muun muassa antamalla tilojansa esimerkiksi päivä- ja harrastusleirien käyttöön.

Vuoden isä -palkinto jaetaan henkilölle, joka on edistänyt omalla esimerkillään ja toiminnallaan isyyden merkityksen tunnistamista ja lisännyt näin sen arvostusta. Palkinnolla halutaan vaikuttaa siihen, että aktiivinen isyys saisi enemmän jalansijaa yleisessä ajattelutavassa. Tavoitteena on vahvistaa isyyttä, tukea työn ja perheen yhteensovittamista, edistää lapsen etua sekä sukupuolten tasa-arvoa.

Ensimmäinen Vuoden isä -palkinto jaettiin vuonna 2006. Palkinnon on nyt saanut yhteensä 43 isää. Vuoden isä -palkinnon valmistelusta on vastannut Väestöliitto yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön sekä valtakunnallisten perhe- ja muiden järjestöjen kanssa.

Lue myös: Tänä vuonna 30 äitiä saa Valkoisen Ruusun I luokan mitalin kultaristein – arvokasta työtä lasten ja perheiden hyväksi

Kommentoi Facebookissa