THL suosittaa viimein kasvomaskien käyttöä – ”Koronaviruksen leviämisen riski kasvaa nyt kun arki alkaa”

THL suosittaa maskin käyttöä, kun ollaan joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja on vaikeaa välttää.

THL suosittaa maskin käyttöä esimerkiksi joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja on vaikeaa välttää. (Kuva AOP)

Uusien koronavirustartuntojen tapausmäärät ja ilmaantuvuus ovat selvästi nousseet.

KORONAVIRUS Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa kansalaisille kasvomaskien käyttöä tietyissä tilanteissa toisten ihmisten suojaamiseksi. Kasvomaski on THL:n mukaan nyt yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä.

THL toteaa, että ensisijaisen tärkeää on kuitenkin edelleen noudattaa 1–2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua. Oireisena tulee välttää sosiaalisia kontakteja ja hakeutua välittömästi koronatestiin.

Monet tahot ovat jo pitkään vaatineet kasvomaskien käytöstä suositusta tai jopa pakkoa, jotta vähennettäisiin koronavirustartuntojen leviämistä. Muun muassa sosiaali- ja terveysministeriö on kuitenkin pitänyt maskeja jopa haitallisina.

– Koronaviruksen leviämisen riski kasvaa nyt kun arki alkaa ja ihmiset alkavat liikkua enemmän. Nyt on lisäksi selvää, että tartuntariski on erityisen suuri tungoksessa. Kasvomaskit ovat yksi keino lisää ehkäistä epidemian kiihtymistä, sanoo THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta.

THL:n suositus koskee niitä sairaanhoitopiirejä, joissa on esiintynyt koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana. Suositus ei koske työyhteisöjä. Niiden kohdalla asiantuntijalaitoksena toimii Työterveyslaitos.

THL suosittaa maskin käyttöä, kun ollaan joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja on vaikeaa välttää tai ollaan esimerkiksi matkalla koronavirustestiin. Muita syitä ovat palaaminen riskialueelta Suomeen ja siirtyminen karanteeniin tai karanteenin aikana on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Juttuvinkki: Maskipakkoa ei tule, mutta mahdollisesti alueellisia suosituksia – uusia tartuntoja on etenkin alle 30-vuotiailla

Kasvomaskia voi käyttää edelleen myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta. Lisäksi alueelliset tartuntatautiviranomaiset voivat antaa alueellaan omia täydentäviä tai rajatumpia suosituksia, jotka perustuvat niiden omaan riskinarviointiin.

Uusien koronavirustartuntojen tapausmäärät ja ilmaantuvuus ovat selvästi nousseet heinäkuun alun mataliin lukemiin verrattuna. Koronatapauksia oli eiliseen mennessä todettu 14 vuorokauden sisään kaikissa muissa maakunnissa, paitsi Pohjois-Karjalassa, Etelä-Savossa, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Suomessa on todettu vuorokauden aikana 41 uutta koronavirustartuntaa.

Osa COVID-19-tartunnan saaneista ei saa lainkaan oireita tai oireet ovat hyvin vähäisiä, eikä ihminen itse ole tällöin tietoinen tartunnastaan. Virus voi tarttua jo muutama päivä ennen oireiden alkua. Lisäksi tutkimuksessa on kuvattu tilanteita, joissa oireeton henkilö on tartuttanut muita ahtaissa sisätiloissa.

– Esimerkiksi tällaisissa tilanteissa kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja, sillä se estää pisaroiden leviämistä ympäristöön, sanoo ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä.

Kasvomaskeja on monenlaisia. Kaupasta voi hankkia kertakäyttöisiä maskeja tai uudelleen käytettäviä kangasmaskeja. Maskin voi myös valmistaa itse kankaasta. Kasvomaski ei ole varsinainen hengityksensuojain, eikä se suojaa tehokkaasti käyttäjäänsä. Maskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti.

Hallituksen tekemän periaatepäätöksen mukaan jokainen hankkii maskin itse, mutta kunnat huolehtivat, että maskeja on saatavilla kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville ilmaiseksi suosituksen voimassaoloalueella. Valtio korvaa jaetut ilmaismaskit kunnille.

Lue myös: Riskimaista saapuville tulossa pakkotestauksia – myös pakollinen karanteeni voidaan määrätä rangaistuksen uhalla

Kommentoi Facebookissa