Riskimaista saapuville tulossa pakkotestauksia – myös pakollinen karanteeni voidaan määrätä rangaistuksen uhalla

Tällä hetkellä suurin osa maista on Suomen suhteen riskimaita koronaviruksen tarttumisessa.

Tällä hetkellä suurin osa maista on Suomen suhteen riskimaita koronaviruksen tarttumisessa. (Kuva Fotolia)

Skopjesta Turkuun saapuneen lennon matkustajista on useilla todettu koronavirustartunta.

KORONAVIRUS Sosiaali- ja terveysministeriö sekä THL kertovat, että koronaviruksen riskimaista Suomeen saapuville matkustajille tullaan määräämään pakkotestauksia. Uusien linjausten taustalla ovat Balkanista saapuvat lennot sekä se, että Suomen koronatartunnoista suuri osa on peräisin ulkomailta.

Sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiuru kertoi testauspäätöksistä, jotka kohdistettiin Pohjois-Makedonian Skopjesta ja Romanian Bukarestista saapuneiden lentojen matkustajiin. Skopjesta Turkuun saapuneen lennon matkustajista useilla todettiin koronavirustartunta.

Kaikkiaan 157 matkustajasta tartunta vahvistettiin olevan 24 henkilöllä. Bukarestin koneen matkustajilla ei tartuntoja esiintynyt, mutta kolmasosa oli kieltäytynyt testistä.

– Tulemme ilmoittamaan kaikille riskimaista saapuville lentokoneille, että kaikkien testaus on edessä. Realisoituuko se kaikkien osalta, se jää vielä eri rajanylityspaikoille nähtäväksi, ministeri Kiuru sanoi.

Riskimaista saapuvat voitaisiin määrätä myös karanteeniin. Samalla pyritään estämään tilanteet, joissa riskimaista saapunut henkilö tulisi transit-matkustajana niin sanotun turvallisen maan kautta ja välttyisi näin rajoituksilta.

– Karanteenin rikkojat tulevat syyllistymään tartuntatautilain mukaiseen terveydensuojelurikkomukseen. Rangaistus on nykyisen lainsäädännön mukaan enintään kolme kuukautta vankeutta tai sakkoa, Kiuru totesi.

Juttuvinkki: Ulkomaanmatkailu käynnistyy taas hiljalleen – matkustaminen aiheuttaa rajoituksia verenluovutukseen

Karanteenista määrätään tartuntatautilaissa ja se on mahdollinen määrätä viranomaispäätöksellä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtajan Mika Salmisen mukaan pakkokaranteeni koskisi myös Ruotsin-laivoilta saapuvia matkustajia. Salminen muistutti, että tällä hetkellä suurin osa maista on Suomen suhteen riskimaita.

– Tässä joudutaan varmasti tekemään jonkinlaista riskiarviointia sen osalta, mihin kaikkialle testaaminen voidaan ulottaa. Jos matkustus jatkuu laajana, joudutaan tätä varmasti tekemään pistotestauksena, eli valitaan jokin tai joitakin lentoja. Jos tilanne muuttuu, niin voidaan ehkä laajentaa kaikkiin, Salminen muotoili.

Tartuntatautilain mukaan tartuntataudeista vastaava lääkäri voi päättää henkilön karanteenista enintään yhden kuukauden ajaksi. Päätös karanteenista voidaan tehdä henkilölle, jonka on todettu tai perustellusti epäilty altistuneen yleisvaaralliselle tai sellaiseksi epäillylle tartuntataudille.

Aluehallintovirasto puolestaan voi päättää, että terveystarkastukseen osallistuminen on pakollista, jos se on yleisvaarallisen tartuntataudin tai sellaiseksi perustellusti epäillyn leviämisen ehkäisemiseksi välttämätöntä.

Lue myös: Suomalaisten syntymäpäivillä kymmenet altistuivat Virossa koronavirukselle – lähes kaikki asetettu karanteeniin

Kommentoi Facebookissa