Ulkomaanmatkailu käynnistyy taas hiljalleen – matkustaminen aiheuttaa rajoituksia verenluovutukseen

Ulkomailla matkailuun liittyy erilaisia verenluovutusrajoituksia.

Ulkomailla matkailemiseen liittyy erilaisia verenluovutusrajoituksia. (Kuva Fotolia)

Verenluovutusrajoituksiin vaikuttaa paitsi koronaviruspandemia, myös Länsi-Niilin viruskausi.

VERENLUOVUTUS Ulkomaanmatkailun hiljalleen taas käynnistyessä verenluovutuksessa noudatetaan useita matkustuksen jälkeisiä tilapäisiä luovutusrajoituksia. Epidemioista johtuen myös Euroopan matkailuun voi liittyä 14 tai 28 vuorokauden luovutuseste.

Pohjoismaissa – pois lukien Ruotsi – Baltian maissa sekä monessa Keski-Euroopan maassa matkailusta ei varoaikaa tule lainkaan. Veripalvelun sivuilla olevasta taulukosta voi hakea ajankohtaisimman tiedon matkailun vaikutuksista verenluovutukseen.

Tällä hetkellä matkailun aiheuttamiin luovutusrajoituksiin vaikuttaa paitsi koronaviruspandemia, myös Länsi-Niilin viruskausi. Hyttysten välityksellä leviävä virus on aiheuttanut 2010-luvulla ihmisille epidemioita osassa Etelä- ja Itä-Eurooppaa sekä muutamissa Välimeren alueen maissa.

Länsi-Niilin viruksen epidemiakauden aikana 1.7.–30.11. riskialueilla oleskelusta seuraa 28 vuorokauden verenluovutusrajoitus, koska mahdollinen oireeton virustartunta voi levitä verensiirron välityksellä. Osa alueista ei kata koko maata.

Juttuvinkki: Maahanmuutto toi harvinaisia veriryhmiä – Suomessa kaivataan afrikkalaistaustaisia verenluovuttajia

Koronapandemian aiheuttamia voimassa olevia matkustusrajoituksia tarkennetaan tarvittaessa viranomaisten suositusten muuttuessa. Euroopan ulkopuolella matkailusta seuraa vuoden ympäri vähintään 28 vuorokauden luovutuseste matkalta paluusta.

Suurin osa suomalaisista voi luovuttaa verta. Yleisimmin käytetyt lääkkeet kuten verenpaine-, kolesteroli- ja lievät masennuslääkkeet eivät lääkkeinä estä verenluovutusta. Verenluovuttajan tulee olla terve, 18–70-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa.

Uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias. Myös 66 vuotta täyttänyt henkilö voi luovuttaa verta, jos edellisestä verenluovutuksesta on alle kaksi vuotta. Miehet voivat luovuttaa verta 61 ja naiset 91 vuorokauden välein.

Hemoglobiiniarvo mitataan aina ennen luovutusta ja sen tulee olla miehillä vähintään 135 g/l ja naisilla 125 g/l. Verenluovuttajan tulee todistaa henkilöllisyytensä virallisella henkilötodistuksella.

Vuosittain arviolta 40 000 potilasta saa Suomessa hoitoa verivalmisteilla. Verivalmisteita tarvitaan muun muassa leikkaus- ja syöpäpotilaiden hoidossa, onnettomuuksien uhreille sekä keskosvauvoille. Verenluovutuksessa palvellaan ajanvarauksella.

  • Lähde Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu

Lue myös: Yhdellä verenluovutuksella voi auttaa useaa henkilöä – onnettomuuksien uhreista syöpäpotilaisiin

Kommentoi Facebookissa