Maskipakkoa ei tule, mutta mahdollisesti alueellisia suosituksia – uusia tartuntoja on etenkin alle 30-vuotiailla

STM:n mukaan harkinnassa ovat alueelliset maskinkäytön suositukset.

STM:n mukaan harkinnassa ovat alueelliset maskinkäytön suositukset. (Kuvituskuva AOP)

Uusien koronavirustartuntojen määrä on jonkin verran kasvanut ja tartuttavuusluku on jälleen noussut yli yhden.

KORONAVIRUS Uusien koronavirustartuntojen määrä on valtakunnallisesti vielä vähäinen, vaikka tartuntoja on todettu jonkin verran enemmän heinäkuun aikana.

Viimeisen seurantaviikon aikana eli viikolla 31 tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 74 uutta tapausta. Edellisellä viikolla tartuntoja ilmoitettiin 51, viikolla 29 ilmoitettiin 42 tartuntaa ja viikolla 28 yhteensä 38 tartuntaa. Arvioitu tartuttavuusluku on tällä hetkellä 1,10-1,40.

Uusien tapausten valtakunnallinen ilmaantuvuus viikolla 31 oli 1,3 tapausta 100 000 asukasta kohden. Tätä suurempi ilmaantuvuus todettiin Satakunnan, Helsingin ja Uudenmaan sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiireissä. Osa uusista tapauksista liittyy tunnettuihin tartuntaketjuihin ja seurannassa oleviin tapausryvästymiin, mutta kaikkien tartuntojen kohdalla tartunnan lähde ei ole tiedossa.

Kaikkien uusien tapausten tartuntaketjut jäljitetään, jotta uusia tartuntoja voitaisiin ehkäistä mahdollisimman tehokkaasti. Viikoittaisten testien määrä on noussut lähes viidenneksellä, tautitapausten osuus näytteistä on ollut jo usean viikon ajan pieni, vain 0,2 prosenttia.

Juttuvinkki: Amnestyn raportti – yli 3000 terveydenhuollon ammattilaista menehtynyt maailmalla koronaan

Aikaisemmin kriittisesti maskien käyttöön suhtautunut STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoo nyt, että maskisuositukset tulevat mahdollisesti kohdennetusti käyttöön. Suositusta annettaessa voidaan ottaa huomioon tautitilanteen alueelliset erot, monissa sairaanhoitopiireissä tilanne on vakaa. Maskipakkoa ei Varhilan mukaan kuitenkaan voida tehdä.

STM on lisäksi pyytänyt Huoltovarmuuskeskusta tekemään lisähankinnan, joka koskee sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön käyttöön tarkoitettuja suojavarusteita. STM esittää hankittavaksi kirurgisia maskeja 60 miljoona kappaletta, suojakäsineitä 200 miljoonaa kappaletta ja monikäyttöisiä suojavisiireitä 5 miljoonaa kappaletta. Hankintojen kokonaisarvo on arviolta korkeintaan 41 miljoonaa euroa.

Suomessa on tähän mennessä todettu yhteensä 7 512 koronavirustartuntaa. Koronaviruksesta aiheutuvaan covid-19-tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu 331. Sairaalahoidossa on yhteensä kuusi potilasta, eikä heistä kukaan ole tehohoidossa. Yli 90 prosenttia tartunnan saaneista on parantunut.

Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan suuri osa tartunnoista Suomessa on todettu alle 30-vuotiailla. Toistaiseksi näyttöä ei kuitenkaan ole esimerkiksi altistuksista yökerhoissa. Lievennyksiä matkailurajoituksiin ei ole näköpiirissä.

Lue myös: Linnanmäen huvipuistossa vieraillut seurue altisti muita – Helsingissä joukkoaltistumisia koronalle

Kommentoi Facebookissa