Kirja olympialaisten koomisemmasta historiasta – Martti Vainio ja talonmies eivät mukana

Martti Vainio ja olympiavoittaja Alberto Cova Los Angelesin 1984 olympiakisojen 10 000 metrin juoksussa.

Martti Vainio ja olympiavoittaja Alberto Cova Los Angelesin 1984 olympiakisojen 10 000 metrin juoksussa. (Kuva AOP)

Olympialaisten merkillisestä historiasta on kirjoitettu kiinnostava teos. Martti Vainion puukulhot ja talonmiehen väärä piikki jäivät kirjassa valitettavasti mainitsematta.

OLYMPIALAISET Argentiinalainen urheilutoimittaja Luciano Wernicke julkaisi muutama vuosi sitten kiitellyn kirjan jalkapallon MM-kisojen historiasta. Kirjassa Jalkapallon MM-kisojen Merkillinen Historia ei toistettu MM-kisojen hyvin tunnettua historiaa, vaan keskityttiin kisojen historian vähemmän tunnettuihin koomisiinkin tapauksiin.

Nyt Wernicke on julkaissut vastaavanlaisen kirjan kesäolympiakisojen historiasta. Olympialaisten Merkillinen Historia (Minerva Kustannus) tuo esiin kisojen vähemmän tunnettuja tarinoita ja vetää vertoja kirjailijan aiemmalle jalkapallon MM-kisateokselle.

Nykymuotoiset olympialaiset saivat alkunsa Ateenassa 1896, mutta Wernicken kirjassa kerrotaan kiinnostavia tapauksia jo antiikin olympialaisten historiasta. Nykymuotoisista kesäolympialaisista kirjasta löytyy koomisia tarinoita varsinkin ensimmäisistä kisoista Ateenasta, Pariisista 1900 ja St. Louisista 1904.

Kirjasta löytyy myös perinteisempää olympiahistoriaa. Suomalaisista kirjassa tuodaan esiin tietysti Paavo Nurmi ja Hannes Kolehmainen, mutta Helsingin 1952 kisojen jälkeen suomalaisia ei juuri mainita.

Pekingissä olympiapronssia 2008 voittanut Tero Pitkämäki pääsi kirjaan, koska Roomassa 2007 Kultaisen Liigan kisassa hänen keihäskaarensa oli osunut ranskalaiseen pituushyppääjään Salim Sdiriin, joka sai vammoja maksaansa ja munuaisiinsa. Vuotta myöhemmin sekä Pitkämäki että Sdiri kilpailivat Pekingin olympialaisissa.

Juttuvinkki: ”Talonmies antoi väärän piikin” – mikä oli 35 vuoden takaisen dopingskandaalin totuus?

Los Angelesin 1984 olympiakisojen 10 000 metrin juoksu pääsi kirjaan, mutta jostain syystä sen kisan koomisin anti eli Martti Vainion dopingkäry jää mainitsematta. Wernicke kertoo tyhjänpäiväisen tarinan portugalilaisjuoksija Fernando Mameden keskeytyksestä.

Vainion dopingkäry on olympiakisojen historian koomisimpia tarinoita. Hopeamitalinsa menettänyt Vainio kiisti ehdottomasti käyttäneensä kiellettyjä aineita, vaikka oli kärynnyt jo edellisenä keväänä Rotterdamin maratonilla.

Vainion käryä seliteltiin muun muassa puukulhoilla ja talonmiehen antamalla väärällä piikillä, kunnes Rotterdamin käry paljastettiin. Perinpohjaista tutkintaa tapauksesta ei ole tehty.

Argentiinaan kirjailija Wernickelle tarinat puukulhoista ja talonmiehen väärästä piikistä eivät näytä kantautuneen. Palautetta kirjailijalle onkin syytä lähettää.

Harmillisesti Wernicken kirjasta puuttuvat myös tarinat talviolympialaisista. Hän perustelee päätöstään talvikisatarinoiden pois jättämisestä sillä, ettei koko maailma ole talviolympialaisissa mukana.

Argentiinassa talviolympialaisia ei arvosteta. Pohjois- ja Keski-Euroopassa, Pohjois-Amerikassa, Venäjällä, Japanissa ja Kiinassa tilanne on toinen ja Wernicke olisi voinut ottaa sen huomioon.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Arsi Harju – viimeisin yleisurheilun suomalainen olympiavoittaja

Kommentoi Facebookissa