Kirjallisuuden Finlandia-voittajat ovat tässä – Jukka Viikilälle jo toinen palkinto

"Taivaallinen vastaanotto" on Jukka Viikilän toinen romaani. (Kuva Jonne Räsänen)

Tietokirjallisuuden Finlandian sai Osmo Tapio Räihälä ja lasten- sekä nuortenkirjallisuuden Anne-Maija Aalto.

FINLANDIA Kirjallisuuden Finlandia-palkintojen voittajat on julkistettu. Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saanut Jukka Viikilä voitti jo toistamiseen, edellisen kerran hänet palkittiin vuonna 2016.

Kaunokirjallisuuden Finlandian valitsi kuuden ehdokaskirjan joukosta elokuvaohjaaja Zaida Bergroth. Romaani Taivaallinen vastaanotto (Otava) on vahvan omakohtainen tarina avosydänleikkaukseen joutuvasta kirjailijasta sekä romaanin vastaanotosta. Näin Bergroth perusteli valintaansa:

”Sain kuin lahjaksi ajatuksia ja havaintoja, jotka mielessäni edelleen elävät ja muuttavat muotoaan. Poikkeuksellinen rakenne, poikkeuksellista, terävää ajattelua – lukijana ilahduin siitä, että romaanin voi todella kirjoittaa näinkin.”

Jukka Viikilä on helsinkiläinen kirjailija ja dramaturgi. Hän on kirjoittanut runoutta, lyhytproosaa ja romaaneja, kuunnelmia ja käsikirjoituksia ja toiminut dramaturgina teattereissa. Taivaallinen vastaanotto on Viikilän toinen romaani. Romaanissa kirjailija joutuu pikaiseen leikkaukseen: veri hänen sydämessään on kiertänyt väärään suuntaan.

Sairaalasta päästyään kirjailija julkaisee omakohtaisen romaanin, pian siitä ja kirjoittajasta on jokaisella mielipide. Romaanin tekstit luovat yhdessä monisäikeisen maailman, jossa keskeisiä teemoja ovat kuolevaisuus ja seksuaalisuus sekä kauneuden ja hellyyden kaipuu.

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voitti Osmo Tapio Räihälän Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa (Atena). Voittajan valitsi Katri Makkonen. Hän perusteli valintaansa:

”Kirja avaa uuden maailman, ei sysäämällä minut yksin ovesta sisään, vaan kulkemalla kanssani käsi kädessä. Epävarmuus, jota kirjaan tarttuessa tunsin, hälvenee. Kirja luo sillan minun ja kirjoittajan erilaisten maailmojen välille. Se hyväksyy minut sellaisena puukorvana kuin olen.”

Räihälän vastaus nykymusiikin tarpeellisuuteen on yksinkertainen: klassinen musiikki on menneen ajan musiikkia, ja jokainen aika tarvitsee oman musiikkinsa. Yleistajuisessa kirjassaan Räihälä kirjoittaa sallivasti: musiikkimaku on hyvin henkilökohtainen asia. Osmo Tapio Räihälä on suomalainen taidemusiikin säveltäjä, jonka teoksia on esitetty eri puolilla maailmaa.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-voittajan Anne-Maija Aallon Mistä valo pääsee sisään (Otava) on kahden hyvin erilaisen ja erilaisia arvoja edustavan hahmon dystooppinen rakkaustarina, joka sijoittuu veden peittämään entiseen Japaniin. Palkintoperusteluissaan futuristi ja tietokirjailija Perttu Pölönen kutsuu teosta muun muassa puhuttelevaksi, viipyileväksi ja vahvistavaksi.

”Kerronta on sujuvaa, sen maailma on kaukainen, mutta ajankohtainen. Ihmisyyden suuret kysymykset ovat läsnä. Tarina kuljettaa nuoren elegantisti huomaamaan, kuinka suhde vanhempiin voi muuttua, kun heitä oppii tuntemaan enemmän.”

Turkulainen nuortenkirjailija Anne-Maija Aalto teki vaikutuksen kirjallisuusmaailmaan jo vuoden 2016 esikoisteoksellaan Syvään veteen. Mistä valo pääsee sisään palkittiin myös yleisön suosikkina lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaista.

Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle kirjalle. Palkinnot ovat suuruudeltaan 30 000 euroa.

Lue myös: Kirjallisuuden Finlandia-ehdokkaiden kisa tiivistyy – lukijoiden suosikit nyt selvillä

Kommentoi Facebookissa