K&K: Historioitsija Teemu Keskisarja liittyi kirkkoon – ”Usko on Suomen historian paras mielenterveyspalvelu”

Teemu Keskisarjan mielestä kirkosta eroaminen ei osoita minkäänlaista rohkeutta, liittyminen sen sijaan osoittaa.

Teemu Keskisarjan mielestä kirkosta eroaminen ei osoita minkäänlaista rohkeutta, liittyminen sen sijaan osoittaa. (Kuva Hanna Weselius)

Ja paloviina taitaa tulla toisena, aikuisena kastettu ja konfirmoitu kirjailija uumoilee Kirkko ja kaupungille.

USKONTO Voit klikkailla netissä laskuhumalassa, ja sitten et ole enää kirkon jäsen. Liittyminen onkin sitten hankalampi juttu, tuumii historioitsija Teemu Keskisarja Kirkko ja kaupungin yllättävässä haastattelussa. Keskisarja tunnetaan myös suosittuna kirjailijana, hänen teoksensa kertovat historiallisista tapahtumista ja henkilöistä, Aleksi Kivestä aina kirvesmurhaajaan asti.

Värikkääksi esiintyjäksi tiedetty mies kertoo päättäneensä viisi vuotta sitten liittyä kirkkoon. Hän täytti lomakkeet netissä, mutta sitten vantaalainen seurakunta unohti vuosiksi miehen ja mies seurakunnan. Rovasti Olli Valtonen lopulta liitti tänä keväänä Keskisarjan kirkon jäseneksi, tai tarkkaan ottaen eivät hänenkään digitaitonsa siihen aivan riittäneet.

Uskonto ei tullut Teemu Keskisarjalle mitenkään sukuperintönä, sillä hänen kommunistiset vanhempansa eivät kastaneet yhtään seitsemästä lapsestaan. Kirkko ja kaupungille Keskisarja kuitenkin toteaa, kuinka kristinusko on parasta, mitä tälle maalle on tapahtunut.

– Suomen kansa tarvitsee sata vuotta ateismia ja islamia, ennen kuin Jumalan sana alkaa taas kiinnostaa.

– Mitä vähemmän turvataan kristinuskoon, sitä enemmän on masennusta ja ahdistusta. Usko on Suomen historian paras mielenterveyspalvelu, ja paloviina taitaa tulla toisena, Keskisarja kuvailee lehdelle.

Agricolan kirkon naapurissa asuessaan Teemu Keskisarja kävi usein Tuomasmessussa, jota rovasti Olli Valtonen oli ollut perustamassa. Lopulta Valtonen piti Keskisarjalle yksityisen rippikoulun, ja totesi oppilaansa olevan jopa opettajaansa paremmin perillä Martti Lutherin opeista. Keväällä Keskisarja kastettiin ja konfirmoitiin Tuomasmessussa.

Historioitsija kertoo, kuinka Suomessa on helppo liittyä kaikkeen, kuten kuntosaleihin ja operaattoreihin, mutta vaikea päästä niistä eroon. Jopa vapaa-ajattelijoihin tai muslimeihin voi liittyä helposti, ja olet tervetullut ilman kursseja.

Rippipappi Olli Valtonen yritti toimitusten jälkeen liittää kirkon verkkosivuilla uutta jäsentä kirkkoon, mutta epäonnistui. Lopulta Keskisarjan oman seurakunnan pappi Jouni Pirttijärvi tuli apuun, ja tieto meni vihdoin perille kirkon rekisteriin.

Kirkko ja kaupunki muistuttaa, että sen jälkeen, kun Keskisarja alun perin päätti liittyä kirkkoon, on rakennettu uudet helpommat sivustot Liitykirkkoon.fi ja Aikuisrippikoulu.fi. Ne ovat vastapainona kirkosta eroamissivustoille.

Teemu Keskisarjan toteaa lehdelle, että kirkosta eroaminen ei osoita minkäänlaista rohkeutta, liittyminen sen sijaan niin tekee.

Lue myös: Historioitsija Teemu Keskisarja ratkaisi nimikiistan – ”Vapaussota sopii punaisille ja valkoisille”

Kommentoi Facebookissa