”Koiranruokamössö” kuohuttaa SM-liigassa – aiemmin kohua tullut ABC-asemista

Ben Bloodin twiitti Porin Ässien ruokatarjoilusta aiheutti kansainvälisen kohun.

Ben Bloodin twiitti Porin Ässien ruokatarjoilusta aiheutti kansainvälisen kohun. (Kuvakaappaus Ben Bloodin Twitter-tililtä)

SM-liigan ruokahuolto on herättänyt kritiikkiä aiemminkin. Kärpissä pelannut NHL-tähti Kyle Turris ei pitänyt ABC-asemien tarjonnasta.

JÄÄKIEKKO SM-liigan kautta on pelattu nyt viikon verran. Median uutisoinnissa ottelutapahtumat ovat jääneet sen rinnalla sivurooliin, millaista ruokaa pelaajille syötetään.

Tapparan amerikkalaispelaajan Ben Bloodin julkaisema karu Twitter-kuva Porin Ässien vierasjoukkueelle tarjoilemasta italianpadasta on saanut kansainvälistäkin julkisuutta. Ässien mukaan kyse oli siis italianpadasta, mutta tarjoilu näytti enemmän noppasopaksi kutsutulta Suomen armeijan 1990-luvun leiriruoalta. Bloodin kuvasta vain pakki puuttui.

Toiset seurat tarjoavat vierasjoukkueille maittavaakin ruokaa, mutta taso heittelee paljon. Kohua ovat herättäneet Vaasan Sportin 2015 tarjoamat eineslihapullat ja chilinakit, joista suuttui Pelicansin kapteeni Antti Erkinjuntti. Jokainen tietää, ettei moinen ole ammattilaisurheilijalle parasta palautumisruokaa rankan suorituksen jälkeen.

Ässät selitteli, että italianpata epäonnistui. Selityksen voi uskoa, ken haluaa. Kansainväliset mittasuhteet täyttävä kohu merkitsee varmasti sitä, että SM-liigaseurat rupeavat ruokatarjoiluissaan skarppaamaan.

SM-liigan olosuhteita ovat aiemmin kauhisteltu NHL-tasoltakin. NHL:n työsulun aikana Oulun Kärpissä 2012 pelannut supertähti Kyle Turris maalasi kanadalaiselle Globe and Mail-lehdelle SM-liigasta ja Oulusta tuolloin varsin synkän kuvan.

Turris täräytti, ettei Oulussa ole mitään tekemistä. Hän ilmoitti sekoavansa Oulussa. Turris valitteli myös pitkiä bussimatkoja. Hän väitti, että SM-liigassa istutaan enemmän bussissa kuin Kanadan junioriliigoissa.

Suurimman kohun Turris sai aikaiseksi kuitenkin ABC-asemien arvostelusta.

– Ruoka täällä on kamalaa. Vieraspelireissuilla syömme huoltoasemilla, ABC-huoltoasemilla. Olen aivan tosissani. Nousemme bussista ja suunnistamme moottoritien vieressä olevalle huoltoasemalle ottelua edeltävälle aterialle. Se on naurettavaa, Turris puhisi.

Kohu oli valmis ja Suomessa Turris haukuttiin lyttyyn. Ovathan ABC-asemat niin merkittävä osa suomalaista maantiekulttuuria, ettei niitä saisi arvostella.

Turris pyysi anteeksi ja antoi ymmärtää, ettei tarkoittanut sitä, mitä Globe and Mail -lehdessä kirjoitettiin, mutta selittely oli jo turhaa.

NHL:ssä Turris oli tottunut vip-kohteluun. SM-liigassa sellaiseen ei kohteluun ei ole taloudellisia resursseja, mitä Turris ei ilmeisesti tajunnut.

Joka tapauksessa Turris teki suurelle yleisölle tahattomasti selväksi, miten valtavasti eroa on miljoonia tienaavien pelaavien huippuammattilaisliigalla ja keskituloisten pelaajien keskitasoisella ammattilaisliigalla.

Blood ei ole Turrisin tasoinen pelaaja. Hän on pelannut Pohjois-Amerikassa yliopistovuosiensa jälkeen vain farmisarjoissa. SM-liigassa Blood on pelannut jo neljän vuoden ajan. Nyt Blood valitteli olosuhteista ensimmäisen kerran ja aivan aiheesta.

Jääkiekon SM-liiga on yhä Suomen ainoa urheilun täysammattilaissarja. Seurat ovat liikeyrityksiä, joiden tehtävänä on tuottaa voittoa.

Kaikissa yrityksissä työnantaja ei tarjoa työntekijöilleen ilmaista ruokaa, joten tässä mielessä pelaajat ovat etuoikeutetussa asemassa. On tietysti toinen juttu, söisikö työpaikkaruokailussa Ässien italianpataa edes ilmaiseksi.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: HIFK:n maailmanmestari loisti maaleillaan – ”Totta kai se hyvältä tuntuu”

Kommentoi Facebookissa