Koko kansan koronarokotukset voivat venyä loppuvuoteen – rokotteiden tuotannoissa ja luvissa viivästyksiä

Maailmalla on nyt käytössä useiden eri lääkeyhtiöiden kehittämiä koronavirusrokotteita.

Maailmalla on nyt käytössä useiden eri lääkeyhtiöiden kehittämiä koronavirusrokotteita. (Kuva Fotolia)

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä THL vastasivat viivästymisistä nousseeseen kritiikkiin.

KORONAVIRUS Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitivät tiedotustilaisuuden koronarokotteista ja rokotusten etenemisestä Suomessa. Ensimmäiset koronarokotteet saapuivat Suomeen joulun aikaan, ja rokotukset ovat alkaneet.

Julkisuudessa on esitetty kritiikkiä koronarokotusten hitaasta etenemisestä, mutta THL:n johtavan asiantuntijan Mia Kontion mukaan rokotukset ovat kuitenkin lähteneet käyntiin hyvin. Tällä hetkellä Suomessa on rokotettu noin 6 000–7 000 ihmistä.

– Koko kansan rokottaminen voi mennä loppuvuoteen, Kontio myönsi.

Suomeen odotetaan saatavan kesään mennessä 5–7 miljoonaa rokoteannosta. Kun nyt käytössä olevaa Pfizerin ja Biontechin rokotetta tarvitaan kaksi annosta rokotettavaa kohden, tarkoittaa määrä noin 2,5–3,5 miljoonaa rokotettavaa.

Juttuvinkki: Maalaisjärki voitti – koronarokotepullosta voi ottaa kuusi annosta, jos sisältö riittää kokonaisiin annoksiin

Rokotusten järjestäminen on kuntien vastuulla ja ensin rokotetaan kriittisissä tehtävissä toimiva terveydenhuoltoalan ja hoivakotien henkilöstö sekä riskiryhmässä olevat hoivakotien asukkaat. Ensimmäisen vaiheen rokotettavia on noin 150 000 henkilöä.

Tammikuun aikana Suomeen odotetaan tulevan noin 50 000 annosta viikossa. Seuraavaan rokoteryhmään kuuluvia yli 70-vuotiaita henkilöitä on noin 800 000. Ikääntyviä henkilöitä päästäisiin laskelman mukaan rokottamaan näin aikaisintaan helmikuussa.

Lääkeyhtiö Modernan rokotteen lupakokous pidetään Euroopan lääkevirastossa tiettävästi loppiaisena. Kolmannen rokotteen, Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston valmisteen myyntilupakäsittely voi siirtyä puolestaan helmikuulle.

Lue myös: Koronaviruksen brittimuunnoksia todettu Suomessa lisää – virus voi tarttua ja levitä aiempaa nopeammin

Kommentoi Facebookissa