Kolme nuorta saimaannorppaa hukkui muikkuverkkoihin – WWF vaatii ministeriöltä toimia

Kalastaminen ei ole saimaannorpille aina turvallista rajoitteiden ulkopuolellakaan.

Kalastaminen ei ole saimaannorpille aina turvallista rajoitteiden ulkopuolellakaan. (Kuva AOP)

Silmäkoosta ja langanvahvuudesta riippumatta jokainen verkko on potentiaalinen surmanloukku.

SAIMAANNORPPA Kolme nuorta saimaannorppaa on takertunut ja kuollut muikkuverkkoihin tänä kesänä. Toisin kuin muiden verkkotyyppien, muikkuverkkojen käyttö on sallittu saimaannorpan elinalueilla ympäri vuoden.

WWF:n mielestä kuolintapaukset osoittavat, että myös muikkuverkkojen käyttö pitäisi kieltää norpan suojelemiseksi säädetyn keväisen verkkokalastuskiellon voimassaoloaikana.

Takertuminen kalaverkkoihin on erittäin uhanalaisen saimaannorpan suurin uhka. Uhkaa on pyritty pienentämään rajoittamalla verkkokalastusta vuosittain 15.4.–30.6. maa- ja metsätalousministeriön asetuksella.

Nykyisessä, vuonna 2016 voimaan tulleessa, asetuksessa muikkuverkkojen käyttö kuitenkin sallittiin myös keväisen verkkokiellon aikaan WWF:n ja muiden ympäristöjärjestöjen vastustuksesta huolimatta.

– Kuolintapaukset eivät ole sattuneet rajoitusaikana, mutta ovat valitettava todiste siitä, että silmäkoosta ja langanvahvuudesta riippumatta jokainen verkko on saimaannorpalle potentiaalinen surmanloukku. On huolestuttavaa, että muikkuverkkojen käyttö on sallittu keväällä ja alkukesällä kuuttien ollessa vahingoittuvimmillaan, WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen sanoo.

Verkkojen käyttöä rajoittava asetus on tehty maa- ja metsätalousministeriön työryhmän mietinnön pohjalta. Työryhmä ehdotti mietinnössään, että kalastuskieltoa tulisi tarkistaa, mikäli muikkuverkkojen havaitaan aiheuttavan kuolleisuutta.

– Nyt on aika ottaa asia uuteen käsittelyyn. Asetuksen voimassaoloaikana kalaverkkoihin on raportoitu kuolleen yhteensä 14 norppaa, joista viisi – eli yli kolmasosa – on hukkunut muikun pyyntiin tarkoitettuihin verkkoihin, Tolvanen toteaa.

Kaksi viimeisintä kuolintapausta sattui elo-syyskuun taitteessa. Kummassakaan tapauksessa kalastajat eivät toimineet laittomasti. Molemmat kertoivat myös olevansa pahoillaan tapahtuneesta.

– Hyvä uutinen on, että kuka tahansa Saimaalla asuva tai mökkeilevä voi auttaa norppia. Nostamalla verkot pysyvästi pois Saimaasta voi kasvattaa merkittävästi etenkin nuorten, kokemattomien norppien mahdollisuuksia selviytyä.

– Kalastuksestakaan ei tarvitse luopua, sillä esimerkiksi norpalle turvallisia katiskoja on olemassa, muistuttaa WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder, joka itsekin mökkeilee ja kalastaa Saimaalla.

  • Tieto hukkuneista norpista löytyy Metsähallituksen verkkosivuilta tästä.

Lue myös: Saimaannorppa on levittäytymässä uusille alueille – verkkokalastus ja löysät katiskat edelleen uhkana

Kommentoi Facebookissa