Kolme pelaajaa nimettiin jo Leijonien olympiajoukkueeseen

Päävalmentaja Jukka Jalonen on luotsannyt Leijonia useissa arvokisoissa.

Päävalmentaja Jukka Jalonen on luotsannyt Leijonia useissa arvokisoissa. (Kuva AOP)

Aleksander Barkov, Sebastian Aho ja Mikko Rantanen valittiin jo nyt Leijonien olympiajoukkueeseen Pekingin kisoihin.

JÄÄKIEKKO Suomen jääkiekkoliitto vahvisti torstaina ensimmäiset kolme pelaajavalintaa Pekingin 2022 miesten olympiajääkiekkoturnauksen joukkueeseen. Valituiksi tulivat hyökkääjät Aleksander Barkov, Sebastian Aho ja Mikko Rantanen.

Kanada ja Ruotsi nimesivät kolme ensimmäistä olympiajoukkueensa pelaajaa jo aiemmin ja suurmaista Yhdysvallat, Venäjä ja Tshekki seurannevat vielä perässä. NHL, NHL:n pelaajayhdistys NHLPA sekä Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF toivoivat tällaisia ”aikaisia valintoja”.

Lopulliset olympiajoukkueet nimetään tammikuussa. Olympiaehdokkaiden ”pitkät listat” eli potentiaalisten olympiaurheilijoiden nimet tulee toimittaa Olympiakomitealle kuitenkin jo 15. lokakuuta mennessä johtuen Kiinan maahantulosäädöksistä ja viranomaisdokumentoinnista.

Miesten jääkiekkomaajoukkueen osalta nimilistalla on mukana reilusti yli sata nimeä. Listalla olevia urheilijoita ei ole valittu olympialaisiin, eikä listaa julkisteta.

– NHL:llä on vielä mahdollisuus vetäytyä olympialaisista koronatilanteen vuoksi. Siksi pitkällä listalla on iso määrä pelaajia Pohjois-Amerikasta ja Euroopasta ja lopullinen joukkue voidaan lyödä lukkoon vasta tammikuussa. Tuolloin tiedämme myös paremmin, mikä on pelaajien terveystilanne, A-maajoukkueen GM Jere Lehtinen selventää Jääkiekkoliiton tiedotteessa.

NHL vahvisti syyskuun alussa päästävänsä pelaajansa Pekingin olympialaisiin. NHL voi vielä perua pelaajiensa olympiaosallistumisen, jos Kiinan koronatilanne pahenee. Tämä on toki epätodennäköistä, mutta yhä siis mahdollista.

GM Lehtinen ja Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen ovat lähdössä marraskuussa Pohjois-Amerikkaan. Matkansa aikana he tapaavat suomalaisia NHL-pelaajia ja seuraavat näiden otteita kaukalossa. A-maajoukkueen apuna NHL-pelaajien tarkkailuun osallistuu koko syksyn ajan joukko Pohjois-Amerikassa asuvia suomalaisia.

– Muun muassa Jarmo Kekäläinen ja Mikko Koivu käyvät kukin katsomassa paljon pelejä ja heiltä saamme arvokasta tietoa pelaajista, päävalmentaja Jukka Jalonen kertoo.

Tiiviin tarkkailun alla ovat myös Euroopassa pelaavat suomalaispelaajat.

– Edelleen on mahdollista, että NHL-pelaajat eivät ole mukana olympialaisissa. Hyvä on myös huomioida, että olympialaisten jälkeen ei mene kauan, kun meillä pitää olla hahmotelma MM-kotikisoissa Tampereella pelaavasta joukkueesta. Pelaajatarkkailu sarjaotteluissa ja ennen joulua pelattavat EHT-turnaukset ovat tänä vuonna erittäin tärkeitä etappeja kauden kumpaakin arvokisatapahtumaa ajatellen, Jalonen painottaa.

A-maajoukkueen kausi alkaa 11.–14. marraskuuta Helsingissä pelattavasta Karjala-turnauksesta. Ennen olympialaisia pelataan vielä joulun alla Venäjän perinteikäs EHT-turnaus.

Pekingin olympiakisat ovat ohjelmassa helmikuussa. Leijonat kohtaa alkulohkossaan Slovakian, Latvian ja Ruotsin. Sen jälkeen Leijonat on varmasti mukana olympialaisissa vähintään yhdessä pudotuspeliottelussa.

Olympialaisten jälkeen alkaa valmistautuminen Tampereella ja Helsingissä toukokuussa 2022 pelattavaan MM-turnaukseen. Huhtikuun puolivälissä alkaa neljä viikkoa kestävä MM-leiritys.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Pekingin olympialaisiin ei päästetä kisaturisteja – Kiinan jääkiekkojoukkue kysymysmerkkinä

Kommentoi Facebookissa