JÄÄKIEKKO Talviolympialaiset aiotaan järjestää ensi helmikuussa Pekingissä ja Zhangjiakoussa alkuperäisen aikataulun mukaisesti. Toisin kuin Tokion kesäolympialaisissa, aiotaan myös katsojia päästää paikalle.
Ulkomaisia kisaturisteja ei Pekingin olympialaisiin kuitenkaan päästetä. Vain Manner-Kiinan asukkailla on oikeus seurata kisoja paikan päällä tavallisilla katsomopaikoilla.
Kiinassa on koronapandemian takia yhä tiukat maahantulorajoitukset. Pääsy Kiinaan edellyttää 21 päivän karanteenia. Urheilijat ja muut olympiakisoihin akkreditoidut ulkomaiset henkilöt kuitenkin välttävät karanteenin.
Tokion olympiakisat järjestettiin ilman katsojia ja ne olivatkin paikan päällä seurattuna melkoinen antikliimaksi, mitä siihen kuuluisan suuren urheilujuhlan tunteeseen tulee. Pekingin talviolympialaisissa nähtäneen paikan päällä parempi tapahtuma, kun yleisöäkin päästetään paikalle.
Isäntämaa Kiina saa kotiyleisön kannustuksesta tietenkin valtavan kilpailuedun. Se tuskin auttaa Kiinaa kuitenkaan mitalitilaston voittoon.
Kotikisoistaan Kiinalla on merkittävämpiä mitaliodotuksia lähinnä pikaluistelulajeista ja taitoluistelusta. Lumilajeissa Kiinalla on kansainvälisesti kilpailukykyisiä urheilijoita vain lumilautailussa ja freestylessä.
Kiina on panostanut talviurheiluun jättimäisiä summia. Mika Kojonkoski esimerkiksi palkattiin Kiinan mäkivalmentajaksi valmentamaan urheilijoita, jotka koskaan eivät olleet hypänneet sukset jalassa tornista alas.
Kojonkosken opeilla muutama kiinalaismäkihyppääjä on muutaman vuoden intensiivisellä harjoittelulla kyennyt varmistamaan itselleen olympiapaikan. Se on jo hämmästyttävän kova saavutus, mutta maailman kärkeen kiinalaisilla on yhä valtava matka. Sama tilanne kiinalaisilla on maastohiihdossa ja ampumahiihdossa.
Jääkiekossa Kiinan takamatka on vieläkin suurempi. Naisten jääkiekkoon Kiina saanee joukkueen, joka alemmassa alkusarjassa kykenee haastamaan muita maita edes jotenkin, mutta miesten jääkiekossa Kiina on järkyttävän kaukana olympialaisiin tulevista NHL-pelaajien joukkueista.
Kansainvälisen Jääkiekkoliiton IIHF:n uusi puheenjohtaja Luc Tardif sanoikin Blick-lehden mukaan, ettei suinkaan ole vielä varmaa, että Kiina voisi Pekingin olympialaisten miesten jääkiekkoturnaukseen edes osallistua. Tardif korosti, että on selvitettävä, millaisen joukkueen Kiina saa olympialaisissa jalkeille. Kenenkään etu ei ole, jos Kiina häviää otteluitaan maalein 0-15.
Kiinan KHL-joukkue Red Star Kunlun perustettiin 2016. Red Starin oli tarkoitus promotoida jääkiekkoa Kiinassa ja valmistaa Kiinan maajoukkuetta Pekingin olympialaisiin.
Rahaa Red Stariin on palanut paljon, mutta Kiinan jääkiekon tasossa ei ole ollut nähtävissä olennaista kehitystä. Ja mitä jääkiekon suosion kehittämiseen tulee, niin Red Star on pelannut kotiottelunsa koronpandemian jälkeen Moskovassa. Joukkueen kotipelit ovat alkaneet Kiinassa paikallista aikaa keskellä yötä.
Kiina on aikeissa peluuttaa olympialaisissa Red Starin pohjoisamerikkalaispelaajia, joilla on kiinalaiset sukujuuret. Entiselle NHL-kiekkoilijalle Brandon Yipille kaavaillaan ainakin roolia Kiinan olympiajoukkueessa.
Kiinan maajoukkue ei ole pelannut A-maaotteluita vuoden 2019 jälkeen. Olympialaisiin on aikaa nelisen kuukautta, mutta edelleenkään ei ole tietoa, millaisella joukkueella Kiina voisi olympiajääkiekkoon osallistua.
Pekingin olympialaisten alkulohkossa Kiinan pitäisi pelata Kanadaa, Yhdysvaltoja ja Saksaa vastaan. Vaikka mukana Kiinalla olisi pari kentällistä pohjoisamerikkalaisia, voi luvassa olla todella rumia lukemia. Tardif väläyttikin, että Norja voisi ottaa olympiakiekossa Kiinan paikan.
Teksti Otto Palojärvi
Lue myös: Jokereilla jo kymmenen voiton putki – vastustajan koronatilanne hämmästytti
Kommentoi Facebookissa