Kommentti: Vakuutuslääkäreitä ohjaavat samat eettiset periaatteet kuin hoitavia lääkäreitä

Vakuutuslääkäreihin liittyvä uusi lakiehdotus herättää keskustelua.

Vakuutuslääkäreihin liittyvä uusi lakiehdotus herättää keskustelua. (Kuvituskuva Fotolia)

Kelan johtava ylilääkäri Janne Leinonen vastaa Seppo Konttisen kolumniin vakuutuslääkäreistä.

KOMMENTTI Kolumnisti Seppo Konttinen kirjoitti Päivän Lehdessä 10.6.2020 vakuutuslääkärijärjestelmän ongelmista. Vakuutuslaitosten asiantuntijalääkärit (nk. vakuutuslääkärit) arvioivat etuus- ja korvaushakemuksia lääketieteellisestä näkökulmasta osana hakemusten ratkaisemista. Tarkoituksena on varmistaa paitsi se, onko vakuutetulla oikeus terveysperusteiseen etuuteen, myös se, että niitä myönnetään yhdenmukaisin lääketieteellisin perustein.

Vakuutuslääkärit toimivat virka- tai työsuhteessa ja samojen lääketieteellisten ja eettisten periaatteiden mukaisesti kuin hoitavatkin lääkärit. Näkökulma ja tehtävä vain on eri: hoitava lääkäri keskittyy potilaan hoitoon, asiantuntijalääkäri puolestaan sen arviointiin, onko potilaalla oikeus etuuteen. Suurin osa vakuutuslääkäreistä toimii sekä hoitavina lääkäreinä että asiantuntijalääkäreinä. Vakuutuslääkäri ei tee etuus- tai korvauspäätöksiä. Nyt lausuntokierroksella oleva lakiehdotus, johon kolumnisti viittaa, ei tuo näihin tärkeisiin perusperiaatteisiin mitään muutosta.

Hoitavat lääkärit allekirjoittavat lausuntonsa, usein nykyään digitaalisesti, ja osassa lausunnoista on rakenne- ja muotovaatimuksia, joista yksi on ”kunnian ja omantunnon kautta vakuuttaminen”. Käytännössä tällaisen vakuuttamisen tarkoituksena on se, että lausunto kelpaa viranomaiselle tai tuomioistuimelle ilman lääkärin suullista kuulemista. Vakuutuslaitoksen asiantuntijalääkärin kannanotto ei ole lääkärinlausunto vaan arvio, joka on tarkoitettu ensisijaisesti vakuutuslaitoksen sisäiseen käyttöön, ratkaisijan avuksi. Vakuutetun on kuitenkin mahdollista saada se itselleen. Kunnian ja omantunnon kautta vakuuttaminen ei toisi muutosta näihin periaatteisiin.

Lakiehdotuksessa korostetaan asiantuntijalääkärin arvion selkeyttä ja hyödynnettävyyttä vakuutuslaitoksen päätöksessä, mikä on hyvä asia. On tärkeää, että arviossa esitetään riittävät lääketieteelliset perustelut, jotka ovat myös vakuutetun ja kansalaisen näkökulmasta ymmärrettäviä.

Janne Leinonen

Johtava ylilääkäri

Kela

Lue myös: Vakuutuslääkäreiden omatunto puntarissa – epäkohtaan on viimein tulossa muutos

Kommentoi Facebookissa