Tekaistuilla myynti-ilmoituksilla tuhansien eurojen vahingot – kuukausia kateissa olleet kaksi tekijää vangittu

Esitutkinnassa on selvinnyt, että myyjillä on ollut käytössä ainakin 14 valeidentiteettiä.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että myyjillä on ollut käytössä ainakin 14 valeidentiteettiä. (Kuva Fotolia)

Kemin rikospoliisi tutkii laajaa internetin myyntipalstoilla ilmennyttä petosvyyhtiä.

PETOS Lapin poliisilaitos Kemissä tutkii parhaillaan laajaa rikostutkintakokonaisuutta, jossa internetin eri myyntipalstoilla on kahden tekijän toimesta tehtailtu tekaistuja myynti-ilmoituksia ja aiheutettu asianomistajille tuhansien eurojen vahingot. Nettipetoksia tehtaillut kaksikko on vangittu Lapin käräjäoikeuden päätöksellä.

Tekijät ovat tehneet internetin myyntipalstoille, kuten Tori.fi ja Huuto.net-sivustoille, kymmeniä tekaistuja myynti-ilmoituksia. Asianomistajat ovat verkossa sovitun kaupan jälkeen maksaneet rahat myyjän ilmoittamalle pankkitilille saamatta kuitenkaan koskaan itse tuotetta. Esitutkinnassa on selvinnyt, että myyjillä on ollut käytössä ainakin 14 valeidentiteettiä. Asianomistajia on ympäri Suomea.

– Tällä hetkellä tutkinnassa on noin 40 petosrikosta, mutta todellinen luku on mahdollisesti vielä korkeampi. Ihmiset eivät välttämättä ole aina tehneet asiassa rikosilmoitusta huijaustapauksen tullessa ilmi. Toivomme petosrikosten uhreja tekemään aina rikosilmoituksen, jotta poliisi pääsisi tekijöiden jäljille mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, juttusarjan tutkinnanjohtajana toimiva rikoskomisario Ossi Granat kertoo.

– Tämän jutun päätekijät olivat kuukausia viranomaisten tavoittamattomissa. Eri taktisten ja teknisten menetelmien johdosta tekijät otettiin kiinni lopulta Kainuusta yhteistyössä Oulun poliisin kanssa. Tekovälineet on nyt takavarikoitu ja Lapin käräjäoikeuden vangitsemispäätösten johdosta rikoskierre katkaistu. Esitutkinta valmistuu kesän aikana ja siirtyy syyteharkintaan, rikoskomisario Granat jatkaa.

Juttuvinkki: Poliisi etsii espanjalaisena asunnonomistajana esiintyvää huijaria – käyttää valenimiä sosiaalisessa mediassa

Poliisi ja kyberturvallisuuskeskus ovat julkaisseet ohjeita turvallisempaan internet-kaupankäyntiin. Verkkokaupankäynnissä nettihuijauksen uhriksi voivat päätyä niin myyjä kuin ostaja. Yleinen ilmiö myyjän huijaamiseksi on väärennetyn maksukuitin tai tiliotteen käyttäminen. Väärennetyn kuitin vastaanottamisen jälkeen myyjä luovuttaa myymänsä tuotteen eikä todellisuudessa koskaan saa rahoja.

Tiliotteiden väärentäminen voi tapahtua verkkopankeista löytyvien esimerkkipohjien avulla. Tiliotetta tai kuittia vastaanottaessa on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota siinä esiintyviin yksityiskohtiin, kuten päivämääriin ja nimiin. Myyjä voi olla täysin varma rahan vastaanottamisesta vasta nähdessään rahan omalla pankkitilillään tai reaaliaikaisessa rahansiirtopalvelussa, kuten MobilePayssa tai Pivossa.

Kun ostaa tuotteita verkon myyntipalstoilta, on hyvä tarkistaa myyjän profiili. Huijaukseen voivat viitata myyjän kiire solmia kauppoja ja haluttomuus antaa lisätietoja. Suurempiin hankintoihin liittyen myyjät saattavat vaatia ennakkomaksuja, mutta niitä ei kannata maksaa ennen tuotteen näkemistä. Kaikissa tapauksissa tuotteen näkeminen paikan päällä ja kunnon arvioiminen ovat varmimpia vaihtoehtoja luotettavien kauppojen takaamiseksi.

Nettikauppojen yhteydessä ostajan kannattaa myös varmistaa ostamansa tuotteen oikeellisuus hyödyntämällä Googlen käänteistä kuvahakua. Siten ostaja voi tarkistaa, onko myynti-ilmoituksessa oleva kuva ollut jo jossakin aikaisemmassa myynti-ilmoituksessa. Lisäksi myyjältä on hyvä pyytää vielä erikseen tuoreita kuvia myytävästä tuotteesta.

Lue myös: Olemattomia traktoreita myytiin netissä – ”Rehellisen lappilaisen kauppamiehen mainetta käytettiin hyväksi”

Kommentoi Facebookissa