Korona-aika on parantanut autonrenkaiden kuntoa – ”Kehitys on todella myönteinen yllätys”

Jos kahden euron kolikon hopeareunus uppoaa kesärenkaan uraan, ovat renkaat hyvässä kunnossa.

Jos kahden euron kolikon hopeareunus uppoaa kesärenkaan uraan, ovat renkaat hyvässä kunnossa. (Kuva Autonrengasliitto)

Huonokuntoisten renkaiden määrä on puolittunut kymmenessä vuodessa.

LIIKENNETURVALLISUUS Suomalaiset ajavat aiempaa parempikuntoisilla renkailla, osoittavat Rengasratsian ensimmäiset havainnot. Kun turvallisuuskampanjassa oli tutkittu renkaiden urasyvyyksiä kolmena ensimmäisenä päivänä, tarkastetuista autoista vain 6,6 prosenttia ajoi huonokuntoisilla renkailla.

Suunta on oikea, sillä edellisessä ratsiassa vuonna 2018 vastaava luku oli 8,6 prosenttia, rengasratsian kampanjapäällikkö, Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora sanoo.

– Renkaista on huolehdittu ilmeisen hyvin. Koronan aikana autolla on liikuttu paljon, mutta asiaan vaikuttaa varmasti myös se, että ihmiset ovat tunnollisesti alkaneet tarkkailla renkaidensa kuntoa, Nuora sanoo.

Kolmen ensimmäisen kampanjapäivän aikana alustavassa otannassa ovat mukana 1558 auton renkaat neljältä eri paikkakunnalta.

Tutkimuksessa huonokuntoiseksi luokitellaan renkaat, joiden urasyvyys on 2 mm, tai vähemmän. Lain mukaan kesärenkaiden pääurien on oltava vähintään 1,6 mm syvät, mutta yleisenä turvasuosituksena vesikelissä pidetään 4 mm uria. Sitä matalammilla urilla jarrutusmatkat ja vesiliirron riski kasvavat huomattavasti, sillä urat eivät enää kykene ohjaamaan vettä renkaan alta pois.

– Kampanjan puolivälissä sanoisin, että kehitys on todella myönteinen yllätys. Vielä kymmenen vuotta sitten vastaavassa otannassa autoilijoista 13 prosenttia ajoi huonokuntoisilla renkailla, Nuora sanoo.

Rengasratsia-turvallisuuskampanjan järjestävät Autonrengasliitto, Liikenneturva ja poliisi. Kampanjan tutkimukset, joissa tarkastellaan renkaiden urasyvyyksiä ja ilmanpaineita, jatkuvat koko viikon.

Aiempien tutkimusten perusteella yli puolet autoilijoista ei tunne renkaidensa kuntoa. Rengasratsia-viikolla ratsioihin pysäytetyt autoilijat ovat kuitenkin suhtautuneet rengastarkastuksiin iloisin ja uteliain mielin.

– Näyttää siltä, että ihmiset ovat yhä kiinnostuneempia renkaidensa kunnosta ja haluavat tietoa siitä, miten renkaat vaikuttavat omaan ja muiden tielläliikkujien turvallisuuteen.

Lue myös: Helteinen kesä ja kuuma asvaltti kuluttivat renkaita – rengasratsia paljastaa syyskunnon

Kommentoi Facebookissa