Koronarokotukset laajennetaan koskemaan kaikkia 12–15-vuotiaita – alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta

Rokotusten ottaminen on vapaaehtoista ja ne voidaan toteuttaa esimerkiksi kouluissa.

Rokotusten ottaminen on vapaaehtoista ja ne voidaan toteuttaa esimerkiksi kouluissa. (Kuva Fotolia)

Lapsille ja nuorille tarjotaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta tai Modernan Spikevax-rokotetta.

KORONAVIRUS Sosiaali- ja terveysministeriö kertoo, että covid-19-rokotteita tarjotaan jatkossa kaikille 12–15-vuotiaille lapsille ja nuorille. Hallitus on muuttanut vapaaehtoisista covid-19-rokotuksista annettua valtioneuvoston asetusta.

Lapsille ja nuorille tarjotaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta tai Modernan Spikevax-rokotetta. Ne ovat tällä hetkellä ainoat Suomessa käytössä olevat koronarokotteet, joilla on ehdollinen myyntilupa 12 ikävuodesta ylöspäin. Molemmat ovat mRNA-rokotteita.

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Jos nuori ei halua tai ole kykenevä itse päättämään rokotuksestaan, koronarokotteen antamiseen tarvitaan huoltajien suostumus. Rokotusten ottaminen on vapaaehtoista.

Rokotukset voidaan toteuttaa alueellisen harkinnan mukaan esimerkiksi kouluissa tai joukkorokotuksina aikuisväestön joukkorokotusten yhteydessä. Tähän asti covid-19-rokotuksia on ollut mahdollista antaa kaikille yli 16-vuotiaille sekä niille 12–15-vuotiaille, jotka kuuluvat lääketieteellisiin riskiryhmiin.

Asetusmuutos tulee voimaan 9.8.2021.

Lue myös: Poliisi näkee korona-ajan henkisen pahoinvoinnin – ”Kotihälytystehtävillä kiinnitetään erityishuomio lasten tilanteeseen”

Kommentoi Facebookissa