Koronaviruksen deltamuunnos lisää vaaraa raskaana oleville – tutkimustieto puoltaa rokottamista

Koronaviruksen deltamuunnoksen aiheuttama tauti voi aiheuttaa raskaana oleville aiempia virusmuunnoksia vaikeampia oireita.

Koronaviruksen deltamuunnoksen aiheuttama tauti voi aiheuttaa raskaana oleville aiempia virusmuunnoksia vaikeampia oireita. (Kuva Fotolia)

Rokotteen vasta-aineita on todettu siirtyvän äidiltä sikiölle, jolloin ne voivat suojata myös vastasyntynyttä lasta.

KORONAVIRUS Tuore tutkimustieto osoittaa, että koronaviruksen deltamuunnos aiheuttaa raskaana oleville keskivaikean tai vaikean tautimuodon muuta väestöä useammin, kerrotaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

Iso-Britanniasta saadun viimeisimmän tiedon mukaan koronaviruksen deltamuunnoksen aiheuttama tauti voi aiheuttaa raskaana oleville aiempia virusmuunnoksia vaikeampia oireita. Raskaana olevan koronavirustauti voi kasvattaa myös ennenaikaisen synnytyksen todennäköisyyttä.

– Kun deltavariantin aiheuttamat tartunnat ovat lähteneet nousuun, olemme huomanneet viitteitä taudin aktivoitumisessa HUS:n alueella myös raskaana olevien keskuudessa, HUS:n naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen kertoo.

Iso-Britanniassa ensimmäisen koronarokotteen on ehtinyt saada jo yli 50 000 odottavaa äitiä ja tehosterokotteen noin 20 000. Tutkimuksen mukaan rokote tuntuu tehoavan ja on vähentänyt raskaana olevien keskivaikeita tai vaikeita tautimuotoja. Deltavariantin ärhäkämmän tarttuvuuden vuoksi suojautuminen koronavirukselta muilla keinoin kuin rokotteen ottamalla on muuttunut vaikeammaksi.

– Iso-Britanniassa suositellaan nyt vahvasti, että raskaana olevat ottaisivat koronarokotteen. Tutkimustieto puoltaa, että raskaana olevien kannattaa ottaa rokote viipymättä myös Suomessa, sillä deltamuunnoksen voimakas lisääntyminen väestössämme on juuri nyt ajankohtaista. Rokotteen vasta-aineita on todettu siirtyvän äidiltä sikiölle, jolloin ne voivat suojata myös vastasyntynyttä lasta.

Raskaana oleva voi halutessaan ottaa koronarokotteen missä tahansa raskauden vaiheessa. Ennen raskautta aloitetun koronarokotussarjan toisen annoksen voi myös ottaa raskauden aikana. Raskauden yrittämistä tai hedelmällisyyshoitoja ei myöskään tarvitse siirtää koronarokotuksen vuoksi.

Myös muiden perheenjäsenten kannattaa Heinosen mukaan ottaa koronarokote omalla vuorollaan.

Lue myös: Sanna Marin vahvistaa, että koronapassin valmistelua jatketaan – ”Hallituksen tahto tässä on selvä”

Kommentoi Facebookissa