Koronavirus rokottaa kovalla kädellä montaa yrittäjää – ”Myynti loppui kuin seinään!”

Koronavirus tyhjentää yrittäjien tilipusseja, mutta samalla myös joidenkin kauppojen hyllyjä. Erityisesti vessapaperit ovat tehneet hyvin kauppansa.

Koronavirus tyhjentää yrittäjien tilipusseja, mutta samalla myös joidenkin kauppojen hyllyjä. Erityisesti vessapaperit ovat tehneet hyvin kauppansa. (Kuva Anne Anttila)

Epidemian vaikutukset osuvat tuntuvasti useisiin yrityksiin.

KORONAVIRUS Korona näyttää nyt muuttavan elämänsuuntaa kaikilla osa-alueilla. Tapahtumia perutaan kiihtyvällä tahdilla. Harrastus- ja kulttuuririennot on asetettu jäähylle, teatterit ja tanssipaikat sulkevat ovensa ja ihmisiä kehotetaan pesemään käsiään ja välttämään kanssakulkijoitaan.

Vaikka tärkeintä on terveys ja sen ylläpitäminen, niin toiminnan loppumisella on kuitenkin vakavia seuraamuksia. Osa näkyy heti ja osa ajan myötä.

Musiikkialan ammattilaiset ovat ilmaisseet huolensa, että kun laulut loppuvat, loppuu myös leipä. Samaa voi sanoa myös muista yrittäjistä. Korona sulkee nyt monia ovia ja tämä näkyy toimeentulossa. Edessä on asiakaskatoa, lomautuksia ja pahimmillaan jopa konkursseja.

Huoli tulevaisuudesta on suuri myös pyhäjokisella, Kulkukoiraa luotsaavalla Teemu Pehkosella. Koirankuljetustuotteisiin erikoistuneen yrityksen myynti tapahtuu lähes täysin verkkokaupan kautta.

– Kun tieto rajoitteista ja suosituksista julkistettiin, niin myynti hyytyi samalla kellonlyömällä. Ja kun kaikki tulee yllättäen ja niin sanotusti puun takaa, niin kyllähän se pistää miettimään selviytymiskeinoja.

– Isku oli muutenkin kova, sillä olimme valmistautumassa vuoden kiireisimpään ajan jaksoon, joten viime päivät on oltu puhelimessa ja neuvoteltu alihankkijoiden kanssa muun muassa toimitusten viivästymisistä, yrittäjä Pehkonen luonnehtii hiljaisena.

Vaikka korona jarruttelee nyt vauhtia, Teemu uskoo yrityksen kestävän noin puolella hiljentyneen tilauskannan.

– Onneksi yritykseni on vakaalla pohjalla ja myös kassa kestää tilapäisen notkahduksen. Nyt keskitymme sisällä olevien tilausten työstämiseen ja mietimme samalla varajärjestelmää. Maksut on kuitenkin maksettava, koronasta huolimatta.

Tilanteen pitkittyessä myös Teemu Pehkonen toivoo, että auttava käsi ojentuisi päättäjien puolelta myös yrittäjien suuntaan.

– Tilanne saattaa muodostua pidemmän päälle kestämättömäksi, joten silloin tarvitaan joustoa esimerkiksi verottajalta ja rahoittajalta. Kaikki yrittäjät eivät ole siinä asemassa, että tulotaso pysyy, vaikka toiminta sakkaa.

Erityisesti hotelli- ja ravintola-alalla ollaan matkalla kohti koronakriisiä, sillä eri puolilta Suomea on kantautunut tietoa, että varauspuhelin on muuttunut peruutuspuhelimeksi.

– Korona lyö ison jäljen kansantalouteen, mutta vielä suuremmalle voimalla se alkaa kaataa pieniä ja keskisuuria yrityksiä, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kirjoittaa.

– Odotan nopeita päätöksiä maan hallitukselta. Valitettavasti en ole ollenkaan varma, että yritysten vaikea tilanne on ymmärretty riittävällä vakavuudella.

Pentikäinen toteaa, että jokaisen maksuvaikeuksiin ja kassakriisiin ajautuneen yrittäjän pitää olla nopea. Hän kehottaa olemaan heti yhteydessä pankkiin ja keskustelemaan vuokranantajan kanssa siitä, voidaanko vuokria laskea tai jättää perimättä. Kriittisissä tilanteissa tulee aloittaa välittömästi yt-neuvottelut lomautuksista ja irtisanomisista yrityksen pelastamiseksi, koska prosessit kestävät.

Lue myös: Kotivara on muutakin kuin ruokaa ja vettä – kuinka kannattaa varautua myös koronakaranteeniin?

Kommentoi Facebookissa