KALASTUS Suomessa on ainutlaatuiset vesistöt, maailman mittakaavassa harvinaisen runsaat kalavedet sekä poikkeuksellisen hyvät kalastusoikeudet. Kalastusta valvovat muun muassa Poliisi, Metsähallitus, Rajavartiolaitos ja Tulli, mutta asiaan ovat erikoistuneet kalastusalueiden ja osakaskuntien kalastuksenvalvojat.
Kalastuksen harrastajat eivät tiedä juuri mitään kalastuksenvalvojien työstä, joten näin avovesikauden ja kalastussesongin kynnyksellä Kalatalouden Keskusliitto haluaa nostaa aihetta esiin. Kalastuksenvalvonnan kehittäminen oli yksi vuonna 2016 uudistuneen kalastuslain tärkeistä tavoitteista.
– Valvontatyötä on kehitetty monin tavoin kaksi vuotta ja nyt halutaan kalastuksenvalvojien tekemä työ paremmin näkyviin, kertoo Kalatalouden Keskusliiton toiminnanjohtaja Vesa Karttunen.
Kalastusalueet ovat lisänneet kalastuksenvalvontaa vesillä ja valvonta on tullut aikaisempaa ammattimaisemmaksi ja näkyvämmäksi. Myös valtio on myöntänyt lisää varoja valvonnan kehittämiseen ja lisäämiseen.
– Kalatalouden Keskusliitto on kouluttanut yli 3 300 kalastuksenvalvojaa, jotka ovat läpäisseet hyväksytysti ELY-keskuksen kalastuksenvalvojankokeen.
Karttusen mukaan kalastuksenvalvoja halutaan jatkossa nähdä yhä enemmän kalastajien neuvojana sekä kalavesien suojelijana. Kalastuksenvalvojien tärkeästä työstä Suomessa kertoo keväällä julkaistava Kalatalouden Keskusliiton ja Kalastajan Kanavan yhteistyönä tekemä kaksiosainen videosarja Ainutlaatuisten kalavesiemme valvojat.
– Kalastuksenvalvonnasta kertomalla pyrimme tekemään tutummaksi kalastuksenvalvojien työtä ja myös kannustamaan innokkaita kalastuksen harrastajia kalastuksenvalvojiksi. Pidetään yhdessä huolta ainutlaatuisesta kalastostamme ja monimuotoisesta luonnostamme, jotta se säilyy myös tuleville sukupolville, summaa toiminnanjohtaja Karttunen.
Lue myös: Kalastusmaksuihin tuli muutoksia – lupaa ei kuitenkaan tarvita onkimiseen tai pilkkimiseen
Kommentoi Facebookissa