Kultarannassa pohdittiin EU:n puolustusta – ”Millainen unioni luottaa pelkästään ulkopuoliseen apuun”

Presidentti Niinistö tapasi mediaa ennen Kultaranta-keskustelujen alkua.

Presidentti Niinistö tapasi mediaa ennen Kultaranta-keskustelujen alkua. (Kuva Juhani Kandell/ Tasavallan presidentin kanslia)

Avaussanoissaan presidentti Niinistö haastoi kuulijat miettimään, mitä yhteistä Euroopalla on.

KULTARANTA Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier avasivat vuoden 2019 Kultaranta-keskustelut pohdinnalla Euroopan muutoksesta ja tulevaisuudesta.

Seitsemättä kertaa järjestettävien Kultaranta-keskustelujen ajankohta osui mielenkiintoiseen aikaan, totesivat molemmat presidentit. Uusi hallitus on aloittanut työnsä Suomessa ja eurooppalaiset valinneet itselleen jälleen uudet edustajat Brysseliin. Samaan aikaan Suomi myös valmistautuu ottamaan vastaan EU-puheenjohtajuuden.

EU:lla on tulevaisuudessa edessään paljon haasteita, joihin sen tulee kyetä vastaamaan. Presidentti Steinmeier mainitsi avauspuheessaan suurvalloista muun muassa Kiinan todeten, että samalla kun Kiina lähenee Eurooppaa taloudelliselta kannalta, liikkuu se kauemmas Euroopasta poliittisesti.

– Miten kehitämme suhdetta Yhdysvaltojen, Kiinan, Venäjän ja Euroopan välisessä dynamiikassa? Pystymmekö säilyttämään koheesiomme Euroopan unionina?

Presidentti Niinistö jatkoi ajatusta pohtimalla Kiinan taloudellista vaikutusvaltaa Euroopassa myös kansainvälisen sääntöpohjaisen järjestyksen kannalta. Hänen mukaansa taloudellisilla houkutuksilla on mahdollista heikentää sääntöpohjaisen järjestyksen asemaa ja aiheuttaa ristiriitoja maiden välille.

– Yhtenäisyyden ylläpitäminen ei tule olemaan helppo tehtävä EU:lle.

Presidentit mainitsivat keskustelussaan myös brexitin ja sen aiheuttamat jakolinjat Euroopassa. Presidentti Steinmeier uskoi Euroopan olevan valmis oppimaan tapahtuneesta.

– Koska jos eivät eurooppalaiset, ketkä muut puolustaisivat Euroopan yhtenäisyyttä?

Presidentti Niinistö kertoi iloitsevansa siitä, että viime aikoina myös Euroopan turvallisuus ja puolustusyhteistyö ovat löytäneet tiensä takaisin EU-maiden väliseen keskusteluun.

– Millainen unioni on unioni, joka luottaa pelkästään ulkopuoliseen apuun?

Vaikka keskustelussa käsiteltiin laajasti eurooppalaisen yhteistyön haasteita, ei presidenttien mukaan liialliseen pessimismiin ole aihetta. Presidentti Steinmeier totesi, että tehtävä presidenttinä on olla optimistinen. Myös presidentti Niinistö yhtyi näihin sanoihin.

– Yhä useammat poliittiset johtajat ovat palaamassa Euroopan juurille siinä ajattelussa, mitä meillä on yhteistä. Ja se, mikä on yhteistä, on koko ajan tärkeämpää. Kun tiedostamme yhteiset asiat, on erimielisyydet helpompi ratkaista.

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia

Lue myös: Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier vierailee Suomessa – Kultaranta-keskustelut alkavat

Kommentoi Facebookissa