Kunnanvaltuutettuja on kohta 675 henkeä vähemmän

Tulevalle valtuustokaudelle valitaan yhteensä 8 999 valtuutettua.

Tulevalle valtuustokaudelle valitaan yhteensä 8 999 valtuutettua. (Kuva Fotolia)

Kolmannes kunnista pienentää valtuustonsa kokoa – vain kahdessa valtuusto kasvaa

KUNNALLISVAALIT Yhteensä 96 Manner-Suomen kuntaa muuttaa kunnanvaltuustonsa kokoa kesäkuussa alkavaksi nelivuotiskaudeksi. Vain kaksi kuntaa lisää valtuustopaikkojen määrää ja loput 94 pienentää nykyistä valtuustokokoaan, ilmenee Kuntaliiton teettämästä selvityksestä.

Tulevalle valtuustokaudelle valitaan yhteensä 8 999 valtuutettua eli keskimäärin 31 valtuutettua kuntaa kohden. Valtuutettujen määrä vähenee kaikkiaan 675 henkilöllä eli seitsemän prosenttia.

Tulevien valtuustojen paikkamäärä vaihtelee 13 paikasta 85 paikkaan. Kolme kuntaa eli Pelkosenniemi, Pello ja Savukoski ovat päättäneet siirtymisestä 13-paikkaiseen valtuustoon. Suurin valtuusto on 85-paikkaisessa Helsingissä.

Paikkamäärä putoaa eniten Lahdessa, josta vähenee 43 paikkaa. Lahden valtuuston koko on jatkossa 59 paikkaa. Tyypillisimmin valtuuston paikkamäärä supistuu neljällä. Vain kahdessa kunnassa paikkamäärä kasvaa, Parkanossa neljällä ja Nakkilassa kahdella.

– Osassa kunnista on ollut eriäviä näkemyksiä sopivasta valtuustokoosta ja päätöksestä on äänestetty. Joissain yksittäisissä kunnissa asiaa ei ole lainkaan viety valtuuston asialistalle, varsinkin jos nykyinen valtuustokoko vastaa kuntalaissa säädettyä vähimmäismäärää, Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom toteaa.

Uusi kuntalaki antoi kunnille mahdollisuuden päättää valtuuston koosta aiempaa joustavammin. Tämä on merkinnyt sitä, että 206 kuntaa olisi voinut supistaa ja kaikki kunnat olisivat voineet kasvattaa valtuustokokoaan. Valtuustokoon pienentämistä on perusteltu muun muassa johtamisjärjestelmän uudistamisella ja kunnan väkiluvun pienentymisellä.

– Suurimmat paikkamäärän muutokset tapahtuvat liitoskunnissa, joissa on ollut määräaikaisesti käytössä niin sanottu laajennettu valtuusto. Suomen kuntien valtuustot ovat jäsenmäärältään keskimäärin pienempiä kuin Ruotsissa, mutta suurempia Norjassa ja Tanskassa, Pekola-Sjöblom vertailee.

Kuntaliiton selvityksessä ovat mukana kaikki Manner-Suomen 295 kuntaa.

Kommentoi Facebookissa