Lähes joka kolmas suomalainen on pyörävarkauden uhri – varkaudet keskittyvät isoihin kaupunkeihin

Varastettujen pyörien markkinat eivät toimisi ilman ostajia. (Kuvituskuva Fotolia)

Maaseudulla varkauteen tarvitaan yleensä pakettiauto, kun kaupungissa pyörän voi ajaa helposti piiloon.

PYÖRÄVARKAUDET Reippaasti yli miljoona suomalaista aikuista ja teiniä on joutunut pyörävarkauden uhriksi. Erityisesti suuremmissa kaupungeissa pyörien varastaminen on yleistä, ilmenee LähiTapiolan kyselystä.

Pyöräilykausi käy parhaillaan kuumimmillaan, mutta valitettavasti pyöräilykausi lisää myös pyörävarkauksia. Arjen katsaus -kyselystä selvisi, että jopa yksi kolmesta suomalaisesta eli 29 prosenttia on joutunut pyörävarkauden uhriksi. Tämän lisäksi pyörän osia tai lisävarusteita on varastettu kahdeksalta prosentilta suomalaisista.

Näin ollen pyörään liittyviä varkauksia on kokenut kaikkiaan noin 37 prosenttia suomalaisista. Pyörävarkaudet ovatkin yleinen omaisuusvarkauden muoto, joka koskettaa kansalaisia laajasti.

Vastauksissa hajontaa tekee vastaajan asuinpaikkakunta. Suurissa kaupungeissa, erityisesti Turussa ja Tampereella asuvat suomalaiset kohtaavatkin pyörävarkauksia huomattavasti maaseututaajamassa tai haja-asutusalueella asuvia todennäköisemmin.

Tampereella asuvista jopa 46 prosenttia on kohdannut pyörän tai sen lisävarusteiden varkauden, Turkulaisten lukema on 45 prosenttia. Maaseudun haja-asutusalueella lukema on vain 33 prosenttia.

LähiTapiolan asumisen turvallisuuden palveluiden kehityspäällikkö Antti Määttänen kertoo, että pyörävarkauksia tapahtuu siellä, missä on paljon ihmisiä ja pyöriä.

– Myös maaseudulla varastetaan pyöriä, mutta se näkyy tilastossa harvinaisempana. Mökkimurtojen yhteydessä katoaa muun tavaran lisäksi myös polkupyöriä, varsinkin jos ne ovat yhtään arvokkaampia. Maaseudulla varkauteen tarvitaan yleensä pakettiauto tai vastaava, kun kaupungissa pyörän voi ajaa helposti piiloon, kun lukko on murrettu, Määttänen muistuttaa.

Kaikki helposti irrotettavat varusteet on syytä ottaa mukaan, kun pyörä pysäköidään. Jo neljä prosenttia suomalaisista kertoo tuovansa pyörän kotinsa sisätiloihin suojaan.

– Kaupunkipyörät todennäköisesti helpottavat varkaustilastoja keskusta-alueilla, sillä keskustassa asuvat voivat jättää kalliin pyörän turvalliseen säilytykseen kotitaloon ja asioida keskustassa kaupunkipyörällä. On tietenkin ikävä tilanne, että keskusta-alueilla ei löydy riittävästi turvallisia pyöräparkkeja.

Tilastojen mukaan pyörävarkauksissa näkyvät pyöräilyn trendit: sähköpyörien varkaudet ovat lisääntynet. Varastetut pyörät ovat myös entistä arvokkaampia.

Tilastoinnista käy ilmi, että vuonna 2021 pyörävarkauksissa palattiin suunnilleen koronaa edeltävälle tasolle. Vuosi 2020 sen sijaan näyttäytyi tilastoissa määrällisenä piikkinä. Piikkiä on yritetty selittää monella tavalla, mutta se on edelleen mysteeri. Varastettujen pyörien markkinat eivät toimisi ilman ostajia, joten kysynnän kasvu voi olla varteenotettava selittäjä.

Kyselyn vastaajat vastaavat karkeasti Suomen 15-74-vuotiasta väestöä. Tulosten virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä. Kyselyyn vastasi 1085 henkilöä. Kyselyn toteutti Kantar TNS.

Lue myös: Korona romahdutti pyöräliikenteen määrän – autoilun määrä kääntyi viime vuonna nousuun

Kommentoi Facebookissa