Lakialoite kaivoslain muuttamiseksi sai yli 50 000 allekirjoittajaa – hurja loppukiri kannatuksessa

Aloitteen alullepanijat haluavat huolehtia paremmin elintärkeän puhtaan luonnon säilymisestä myös tuleville sukupolville.

Aloitteen alullepanijat haluavat huolehtia paremmin elintärkeän puhtaan luonnon säilymisestä myös tuleville sukupolville. (Kuvituskuva Fotolia)

Kansalaisaloitteessa kaivosmineraalit määriteltäisiin kuuluvaksi Suomen valtion omistukseen.

KAIVOSLAKI Kansalaisaloite Kaivoslaki Nyt – Lakialoite kaivoslain muuttamiseksi on saanut yli 50 000 allekirjoittajaa kansalaisaloitepalvelussa.

Tammikuun lopussa perustetun aloitteen kannatusilmoitukset pysyttelivät kuukausia alle 20 000 henkilön, kunnes vain yhdessä heinäkuun viikossa allekirjoittajia kertyi lisää yli 30 000 henkeä. Lakialoitteen merkitystä sen perustajat kuvailevat muun muassa seuraavasti:

”Aloitteen lähtökohtana on muuttaa kaivoslakia sen periaatteen mukaan, että Suomen maaperän kaivosmineraalit ovat valtion ja maanomistajien omaisuutta perustuslain kanssa yhteensopivalla tavalla. Vakuudet ympäristövahinkojen, konkurssien ja jälkitöiden varalle säädetään riittäväksi. Kaivostuotannosta tulee uuden lain myötä maksettavaksi kohtuulliset hyödyntämiskorvaukset yhteiskunnalle.”

Kaivoslain kokonaisvaltaisella muutoksella aloitteen alullepanijat haluavat huolehtia paremmin elintärkeän puhtaan luonnon säilymisestä myös tuleville sukupolville. Julkisuudessa paljon huomiota ovat saaneet tapaukset, joissa muun muassa Talvivaaran kaivos romahdutti lähijärvien ekologian.

Hituran nikkelikaivos puolestaan myytiin kerran jo yhdellä eurolla, mutta lopulta jäljelle jäivät likavedet sekä miljoonalasku veronmaksajille.

Lue myös: Suomalaisten luottamus kaivoslakeihin on heikko – samoin ympäristöä valvoviin viranomaisiin

Kommentoi Facebookissa