Länsiviranomaiset ovat vakuuttuneita – iranilainen ohjus pudottaa ukrainalaisen matkustajakoneen videokuvassa

Ukrainalainen matkustajakone putosi Teheranissa pian nousun jälkeen.

Ukrainalainen matkustajakone putosi Teheranissa pian nousun jälkeen. (Kuva AOP)

Matkustajakoneen tuhoaminen olisi ollut vahinko, mutta Iran pitää syytöksiä perusteettomina.

OHJUSISKU Kanadan pääministeri Justin Trudeau on pitänyt tiedotustilaisuuden koskien lento-onnettomuutta, jossa ukrainalainen matkustajakone putosi Teheranissa pian nousun jälkeen. Vain muutamaa tuntia aikaisemmin Iranista oli ammuttu ohjuksia amerikkalaistukikohtiin Irakissa, kostona USA:n tekemästä iranilaiskomentaja Qassim Suleimanin surmasta.

Ukrainalainen Boeing 737-kone oli matkalla Iranin pääkaupungista Kiovaan. Kaikki koneessa olleet 176 ihmistä saivat surmansa, uhreista 82 oli iranilaisia, 63 kanadalaisia, 11 ukrainalaisia, 10 ruotsalaisia, neljä afganistanilaista, kolme saksalaista ja kolme brittiä.

– Meillä on tiedustelutietoa useasta lähteestä, mukaan lukien liittolaisemme ja oma tiedustelumme. Todisteet viittaavat siihen, että koneen pudotti alas iranilainen ilmatorjuntaohjus, Trudeau totesi rauhallisesti.

– Kone saatettiin ampua alas vahingossa.

Yhdysvaltalaiset viranomaislähteet vahvistavat, että matkustajakone ammuttiin alas ilmatorjuntaohjuksella, myös britit ovat päätyneet samaan johtopäätökseen pääministeri Boris Johnsonin mukaan. USA:n presidentti Donald Trump on todennut maltillisesti, että ”joku toisella puolella” on mahdollisesti tehnyt virheen.

Videolla näkyy, kuinka ilmatorjuntaohjus osuu nousevaan koneeseen räjähtäen.
Videolla näkyy, kuinka ilmatorjuntaohjus osuu nousevaan koneeseen räjähtäen. (Kuvakaappaus New York Timesin video)

New York Times on myös julkaissut videon, jossa uskotaan näkyvän iranilaisen ohjuksen osuminen matkustajakoneeseen. Lehden mukaan video on aito ja myös tutkivan journalismin verkosto Bellingcat analysoi materiaalia.

Ryhmä tuli tunnetuksi erityisesti selvittäessään seikkaperäisesti malesialaisen matkustajakoneen alasampumisen Itä-Ukrainan kapinallisten toimesta. Ryhmä kertoo Twitterissä jo arvioineensa kuvauspaikan.

“We are analyzing this new video supposedly showing a mid-air explosion. By our initial estimation, the video shows an apartment block in western Parand (35.489414, 50.906917), facing northeast. This perspective is directed approximately towards the known trajectory of #PS752.”

Videolla näkyy, kuinka ilmatorjuntaohjus osuu nousevaan koneeseen räjähtäen. Länsiviranomaiset ovat kertoneet, että myös satelliittikuvat ja tutkaseuranta vahvistavat tiedot ohjuksista. Newsweekin mukaan matkustajakoneen pudotti alas venäläisvalmisteinen Tor-M1-ilmatorjuntaohjus.

– Syytökset ovat psykologista sodankäyntiä Irania vastaan, sanoo ohjusiskun kiistänyt Iranin hallinnon edustaja Ali Rabiei uutistoimisto Reutersin mukaan.

Lue myös: Iran teki ohjusiskun amerikkalaisten tukikohtiin Irakissa – ”Suomalaiset rauhanturvaajat kunnossa”

Kommentoi Facebookissa