Lauri Markkanen ja Chicago Bulls koripalloliigaan haastajina – NBA-kausi pyörähti käyntiin

Lauri Markkasen vahvuus on selkeä: huipputason heittäminen, josta häneltä löytyy jo todistusaineistoa Yhdysvaltojen yliopistosarjasta NCAA:sta.

Lauri Markkasen vahvuus on selkeä: huipputason heittäminen, josta häneltä löytyy jo todistusaineistoa Yhdysvaltojen yliopistosarjasta NCAA:sta. (Kuva AOP)

Nuoresta laitahyökkääjästä tulee suomalaisen koripallohistorian kolmas NBA-pelaaja.

KORIPALLO NBA-kausi alkoi jo viime yönä kahden ottelun merkeissä, mutta Lauri Markkasen, 20, ja Chicago Bullsin kohdalla kausi pyörähtää käyntiin torstain ja perjantain välisenä yönä.

NBA-kauden avanneissa otteluissa Cleveland Cavaliers kaatoi Boston Celticsin lukemin 102–99 ja Houston Rockets yhdellä pisteellä Golden State Warriorsin 122–121. Tulokaskauttaan pelaava NBA-varaustilaisuuden seitsemäs valinta Markkanen ja nuori Bulls saavat vastaansa avausottelussaan Toronto Raptorsin.

Vielä kaudella 2010–2011 Bulls ylsi itäisen konferenssin finaaleihin, mutta joukkueesta ei ole jäljellä enää ketään. Montenegrolais-espanjalainen Nikola Mirotic on nyt pisimpään Bullsia edustanut pelaaja, hän aloittaa viidennen kautensa Chicagossa. Fred Hoibergin luotsaama Bulls lähteekin kauteen altavastaajana, jolla löytyy paljon todistettavaa epäilijöilleen.

Kuusi harjoitusottelua ennen kauden alkua herättivät haasteista huolimatta lupauksia – varsinkin hyökkäyspäässä. Päävalmentaja Hoiberg suosii liikkuvaa, syöttävää ja ahnaasti kolmosia heittävää hyökkäyspeliä, joka poiki harjoitusotteluissa kolme voittoa kuudesta ottelusta. Markkaselle pelityyli sopii, hänen mainoskyltissään jo ennen NBA-varaustilaisuutta luki isolla ”stretch four” eli kaarinelonen.

Lauri Markkanen on 213-senttinen iso laituri, joka kykenee tekemään tilaa hyökkäyksessä vaarallisella heittotaidollaan. Loukkaantumiset ovat kuitenkin vaivanneet sekä Bullsia että Markkasta, joka ei pelannut ensimmäisissä kolmessa harjoitusottelussa selkävaivojen takia.

Suomalaisen ensimmäinen harjoitusottelu New Orleans Pelicansia vastaan oli vielä tunnustelua, kevään finaalijoukkue Cleveland Cavaliersia vastaan Markkanen hurjasteli 18 pistettä, joista 15 päätösneljänneksellä. Kenraaliharjoituksessa Raptorsia vastaan Markkanen jatkoi oivia otteitaan tasapainoisella 13 pisteen, 7 levypallon ja 3 syötön esityksellä.

NBA:n runkosarja on pitkä, raskas ja peräti 82 ottelua sisältävä urakka. Harvassa ovat tulokkaat, jotka pystyvät jo ensimmäisellä kaudella loistamaan. Markkasen vahvuus on selkeä: huipputason heittäminen, josta häneltä löytyy jo todistusaineistoa Yhdysvaltojen yliopistosarjasta NCAA:sta.

Helsingin EM-kisoissa Markkanen ilahdutti myös röyhkeydellään, kuljetustaidollaan, sisäpeliliikkeillään ja lennokkailla donkeillaan. Puolustustaito ja voiman riittävyys ovat NBA-tasolla vielä arvoituksia ja haasteita, joita Markkanen lähtee kukistamaan.

Kun Bulls kohtaa avausottelussaan perjantain vastaisena yönä Raptorsin, Markkasesta tulee suomalaisen koripallohistorian kolmas NBA-pelaaja. Kautta aikojen ensimmäisen suomalaisen NBA-pelaajan kunnia kuuluu Hanno Möttölälle, jonka seura oli Atlanta Hawks 2000–2002, toinen oli Erik Murphy, joka edusti sekä Bullsia että Utah Jazzia kaudella 2013–2014.

Suomessa Markkasen ja Bullsin otteita voi nähdä Ruudun urheilutarjonnan kautta. Ruutu näyttää jo Bullsin avausottelun Raptorsia vastaan suorana lähetyksenä torstain ja perjantain välisenä yönä 20.10. kello 02.30.

  • Lähde Suomen Koripalloliitto

Kommentoi Facebookissa