Leijonien nihkeä ”ensimmäinen pakkopulla” – näin Jukka Jalonen kommentoi

Jukka Jalonen tuimana vaihtoaitiossa MM-kisoissa Tampereella 2023. (Kuva Jääkiekkoliitto)

Jukka Jalonen sanoi Ranska-ottelun jälkeen, että ”huolestunut” on ehkä liian voimakas sana.

JÄÄKIEKKO Leijonat voitti jääkiekon MM-kisaottelussa Ranskan nihkeällä esityksellä 5-3. Niin sanottu pakkovoitto tuli ja jatkopaikka alkaa olla varma, mutta Suomen esitys ei vakuuttanut juuri ketään.

Toki vastustaja pelasi hyvin. Ranskan vahva esitys suorastaan yllätti ja Jukka Jalonen kuittailikin toimittajille väitteitä ”pakkopullaottelusta”.

– Erittäin kova peli. Kova haaste, kuten etukäteen tiedettiin. Ei ollut, kuten jonkun fiksun toimittajan heitto, pakkopullaottelu. Hemmetin kova peli. Kovempi peli oli kuin Ruotsi-peli. Kovempi haaste oli Ranskasta kuin Ruotsista. Se on fakta. Voi kysyä pelaajilta, Jalonen ärähti.

Tehottomuus kuitenkin vaivaa. NHL:n huippuhyökkääjät Mikko Rantanen ja Kaapo Kakko eivät ole maaleilla juhlineet.

Jaloselta kysyttiinkin Ranska-ottelun jälkeen, pitäisikö Rantanen ja Kakko laittaa samaan ketjuun?

– Voidaan me harkita. Mutta ei me uskota, että jos jollain peli ei kulje, että vaihtamalla paranee. Jos joku muu tulee vierelle, niin liikkuuko paremmin? Ei se mene niin, vastasi Jalonen.

– Turkulaisia ovat molemmat. Hyvät kaverit samaan ketjuun. Voi olla, että me laitetaan jossain vaiheessa. Paraneeko sitten peli, jos laitetaan kimppaan, jatkoi Jalonen Kakosta ja Rantasesta.

Jalonen muistutti, että Rantasen, Sakari Mannisen ja Teemu Hartikaisen muodostama ykkösketju on luonut paljon maalipaikkoja.

– Ykkösketjulla 10-0 oli meillä paikat Ruotsia vastaan. Nyt oli vissiin kuusi paikkaa tasakentällisin. Ihan ylivoimainen, mutta ei ole vain tehoja tullut, mutta jossain vaiheessa tulee. Ei me olla hirveästi vaihtamassa.

– Meidän ykkösketju on erittäin hyvä. Rantasen Mikko on niin huikea pelaaja ja siinä on kaksi muutakin erinomaista jätkää. Kyllähän siellä on paikkoja pojilla ollut. Uskotaan siihen, että jossain vaiheessa kärsivällisyys tuottaa tulosta, hän jatkoi.

Jalonen muistuttaa MM-turnauksen kovatasoisuudesta. Ei ole itsestäänselvyys, että NHL:n huippuhyökkääjä takoisi kisoissa huipputehoja.

– Niin kuin on nähty, ei nää pelit ole mitään läpihuutojuttuja. Joku odottaa, että jos NHL:ssä pelaa, niin olisi koko ajan verkot töttöröllä. Mutta ei se vaan niin ole. Varmaan kaikki tekevät ihan parhaansa. Vetävät miljoonaa. Ei siellä muuten pärjää.

Jalosen mukaan valmennusjohto ei aseta paineita NHL-tähdille, vaan media.

– Ehkä te panette painetta niille. Se on ihan sama, kuka ne maalit tekee. Ei sillä ole mitään merkitystä. Juho Lammikon ketju on ollut tilastojen valossa erittäin hyvä. Ei paikkoja juuri omiin. Toki tehokkuus pikkuisen puuttuu.

Ylivoima toimi Ranska-ottelussa jo paremmin. Jalonen painottaa prosessin olevan yhä kesken ja peliä on mahdollista hioa vielä kolmessa ottelussa ennen ensi viikon torstain puolivälierää.

– Oli siinä parempaa aihiota. Kyllä sekin rupeaa varmaan loksahtamaan kohdalleen. Neljä peliä on pelattu. Ollaan alkutekijöissä vielä, mutta koko ajan napsuu eteenpäin.

Onko Jalonen kuitenkin huolestunut, kun turnaus on alkanut nihkeästi?

– Huolestunut on ehkä liian voimakas sana. Mutta koutsina aina tietyllä tavalla miettii, mikä homma toi on. Mutta ei mulla semmoista huolestumista ole niin kuin teillä. Voi olla, teillä on paniikki päällä, mutta ei meillä ole, hän sanoi.

Jalosen mielestä Leijonat on pelannut myös hyvin, vaikka hän myönsi, ettei Yhdysvaltoja ja Ranskaa vastaan mennyt ihan putkeen.

– Jenkit oli kyllä hyviä siinä pelissä. Me ei oltu siinä ihan valmiita. Ruotsi-peli oli erittäin hyvä. Se olisi pitänytkin voittaa. Tässä pelissä ei oltu ihan parhaimmillamme. Annettiin liikaa paikkoja kiekonmenetyksistä. Oman pään puolustuspeli ei ollut ihan timanttia koko aika, mutta kaikki kunnia vastustajalle.

Jalonen myös muistuttaa, ettei ole itsestäänselvyys, että Leijonat voittaa, vaikka on viime vuosina voittanut kolmessa turnauksessa kultaa ja yhdessä hopeaa.

– Ei me voida olettaa olevamme ylivoimaisia koko ajan, vaikka ollaan aikaisemmin voitettu mestaruuksia. Nyt on uusi joukkue ja uudet kujeet. Ollaan kärsivällisiä ja rakennetaan tätä joukkuetta siihen hetkeen, kun pelataan vieläkin tärkeämpiä pelejä, kun on kerrasta poikki. Niissä ollaan oltu viime vuosina aika hyviä ja uskotaan, että ollaan nytkin.

Ennen puolivälieräottelua ensi viikon torstaina Leijonat pelaa vielä kolme ottelua. Mediassa kliseisesti ”pakkopullaotteluiksi” arvioiduissa matseissa on vastassa perjantaina Unkari, lauantaina Itävalta ja tiistaina Tanska.

Haastattelu Otto Palojärvi, Tampere

Lue myös: Leijonilla nihkeää Ranskaa vastaan – Mörkö löi sentään sisään

Kommentoi Facebookissa