Lemmikit aiheuttavat vuosittain tulipaloja ja vaaratilanteita – ”Vastuu on aina omistajalla”

Tyypillinen vahinkotilanne syntyy, kun koira tai kissa tavoittelee liedelle jäänyttä ruokaa.

Tyypillinen vahinkotilanne syntyy, kun koira tai kissa tavoittelee liedelle jäänyttä ruokaa. (Kuva Fotolia)

Koirat ja kissat ovat usein myös herättäneet asukkaiden huomion tulipaloissa.

TURVALLISUUS Lemmikit voivat aiheuttaa suomalaiskodeissa vuosittain myös tulipaloja tai muita merkittäviä vaaratilanteita. Suurimpia vaaranpaikkoja aiheuttavat koirien ja kissojen päälle laittamat liedet sekä kaatuneet kynttilät ja jalkavalaisimet.

– Valtakunnallisesti voidaan puhua muutamasta kymmenestä lemmikkien aiheuttamasta tulipalovahingosta tai vastaavasta vaaratilanteesta vuosittain, asumisen turvallisuuden palveluiden kehityspäällikkö Antti Määttänen LähiTapiolasta sanoo.

Tyypillinen vahinkotilanne liittyy siihen, että koira tai kissa tavoittelee liedelle jäänyttä ruokaa ja liesi menee päälle sytyttäen tulipalon.

– Lemmikit aiheuttavat merkittäviä vahinkoja jyrsiessään sähköjohtoja tai tutkiessaan akvaarioita, Määttänen jatkaa.

Määttäsen mukaan edellä mainitut vahingot ovat erittäin ikäviä, koska ne usein sattuvat omistajan ollessa poissa kotoa ja pääsevät siten aiheuttamaan usein vakavaa tuhoa. Ne ovat myös aina hengenvaarallisia lemmikille.

Juttuvinkki: Koti on edelleen vaarallinen paikka – kaatuminen ylivoimaisesti yleisin tapaturma

Yleensä lemmikkien aiheuttamat vahingot ovat pieniä, esimerkiksi kodin kalusteiden ja tavaroiden jyrsimistä, esineiden putoamisia, kynnenjälkiä lattiassa ja eritteiden aiheuttamia haju- tai muita haittoja.

Vahinkojen välttämiseksi Määttänen kannustaa kotoa poistuttaessa sulkemaan keittiön oven ja tarkistamaan, että liedelle tai sen läheisyyteen ei jää mitään lemmikkejä kiinnostavaa tai syttyvää. Kynttilät ja myös kaatuvat valaisimet on syytä sammuttaa kotoa poistuttaessa. Liesisuoja on myös kätevä turvaväline lemmikkitalouksissa.

Kodin vaaranpaikkoja tarkistettaessa on hyvä muistaa myös palovaroittimen kunnon tarkistaminen.

– Lemmikkejä ei voi syyllistää onnettomuuksista, vaan vastuu on aina omistajalla. On hyvä muistaa, että koirat ja kissat ovat usein myös herättäneet asukkaiden huomion tulipaloissa. Eli ne ovat joskus jopa sankareita vahinkotilanteissa, Määttänen toteaa.

Lue myös: Huonokuntoisessa sähkölaitteessa kytee turvallisuusriski – likaantunut laite voi aiheuttaa jopa tulipalon

Kommentoi Facebookissa