Lemmikkejä ei tarvitse koronaviruksen takia pelätä – ”Turhia kontakteja vieraisiin eläimiin kannattaa silti välttää”

– Olemme nostaneet klinikan hygieniatasoa entisestään ja huomioineet toiminnassamme myös riskiryhmiin kuuluvien eläinten omistajat, Suvi Heinola painottaa.

– Olemme nostaneet klinikan hygieniatasoa entisestään ja huomioineet toiminnassamme myös riskiryhmiin kuuluvien eläinten omistajat, Suvi Heinola painottaa. (Kuva Anne Anttila)

Eläinlääkäri Suvi Heinola sanoo erityisesti frettien olevan herkimpiä sairastumaan samoihin viruksiin kuin ihmiset.

LEMMIKIT Lemmikkien, kuten koirien tai kissojen ei tiedetä ainakaan tämän hetken tiedon mukaan sairastuneen, tartuttaneen tai välittäneen Covid-19-koronavirusta ihmisiin tai toisiin eläimiin.

Sen sijaan uuden koronaviruksen Sars-CoV 2:n on todettu tarttuvan myös eläimestä toiseen. Näin on uutisoitu Yhdysvalloista, jossa koronavirustartunta on havaittu muun muassa kahdella New Yorkissa asuvalla kissalla sekä muutamalla Bronxin eläintarhan tiikerillä ja leijonalla. New Yorkissa asustelevat kissat olivat saaneet lieviä hengitystieoireita aiheuttavan taudin todennäköisesti sairastuneelta ihmiseltä.

Näiden tietojen varassa on myös eläinklinikka Almavetin yrittäjä, eläinlääkäri Suvi Heinola.

– Kyllä. Covid-19 ei ainakaan tämänhetkisten tietojen mukaan tartu lemmikkeihin. Maailmalla tiedetään kissalta ja kahdelta koiralta löytyneen näytteistä koronavirusta, mutta näiden eläinten ei ole kuitenkaan tiedetty sairastuneen Covid-19-tautiin. Mutta, tilanne koronan suhteen elää koko ajan ja kaikkea ei voi varmuudella tietää, Suvi sanoo.

”Lemmikkien hoito on turvattu”

Eläinlääkäripariskunta Suvi ja Teppo Heinola pyörittävät Jyväskylässä korkeatasoiseen hoitoon erikoistunutta pieneläinklinikkaa.

Almavet keskittyy myös erikoispalveluihin, kuten tähystysleikkauksiin ja -toimenpiteisiin, esimerkkinä korvien videotähystykset sekä vaativa pehmytkudoskirurgia. Hammasklinikalla hoidetaan myös lemmikkien hampaat ja osaamista löytyy myös kissojen sairauksista sekä ihotaudeista.

– Koronasta huolimatta lemmikkien hoito on turvattu. Heti koronatilanteen vakavuuden selvittyä aloitimme tehostetut toimet klinikan hygieniassa ja mietimme yhdessä hoitohenkilökunnan kanssa, kuinka muutamme myös omaa toimintaamme tartuntariskin vähentämiseksi.

– Annamme myös asiakkaille selkeät ohjeistukset, kuinka klinikalla toimitaan ja pyrimme minimoimaan ihmiskontaktin eläimiä hoidettaessa. Vakavasta tilanteesta huolimatta yrityksemme toiminta pyörii normaalisti, joten lemmikkien hoito on myös jatkossa turvattu.

Juttuvinkki: Pelokkaat tanskandoggit tutkittiin omistajien toivomuksesta – ”Suurikokoisilla koirilla pelokkuus vaikeuttaa käsittelyä ja hallintaa”

Koronaviruksen myötä myös Ruokavirasto on ohjeistanut eläinlääkäreitä.

– Annetun ohjeistuksen mukaan kunnaneläinlääkäreiden tulisi keskittyä työssään erityisesti tuotantoeläinten hoidon turvaamiseen. Tämä vaikuttaa jossain määrin myös meidän potilastyöhömme, joten pyrimme ottamaan akuuttitapaukset entistä jouhevammin klinikalle. Lisäksi erityistapauksissa, esimerkiksi omistajan ollessa kotikaranteenissa, pystymme ottamaan eläimen vastaan ilman ihmisten välistä kontaktia.

Koronaviruksesta huolimatta pieneläinklinikka palvelee asiakkaita entiseen malliin.
Koronaviruksesta huolimatta pieneläinklinikka palvelee asiakkaita entiseen malliin. (Kuva Anne Anttila)

”Paniikkiin ei aihetta”

Suvin mukaan korona on tuonut myös potilastyöhön paljon huomioitavaa.

– Turhia kontakteja vieraisiin eläimiin kannattaa välttää. Niinpä omassa työssäni pyrin nyt entistä tarkemmin välttämään sitä, että hoidettava eläin nuolisi kasvojani tai käsiäni.

Hyvä käsihygienia on Suvin mukaan huomioitavien asioiden kärjessä, samoin kuin turvaetäisyydet.

– Lisäksi riskiryhmään kuuluvat eläinten omistajat huomioidaan siten, että eläimet otetaan vastaan ulkona olevassa erillisessä aitauksessa ilman ihmiskontaktia. Omistaja voi ottaa pannan ja remmin pois, vapauttaa koiran tarhaan ja tämän jälkeen eläinlääkäri tai hoitaja ottavat eläimen vastaan.

Jatkokontakti omistajaan käydään puhelimen välityksellä.

– Tällaisen ”ulkoilmakäytännön” mahdollistaa naapurissa toimiva koirien päivähoitola Koiramo, jonka kanssa olemme luoneet erittäin hyvän ja toimivan yhteistyömallin, Suvi kiittelee.

Vaikka koronavirus on vakava, niin Suvin mukaan paniikkiin ei ole kuitenkaan aihetta.

– Hyvä käsihygienia eli käsien huolellinen pesu ennen ja jälkeen lemmikin koskettelun on nyt tärkeintä. Lisäksi on huomioitavaa, että koska myös eläin voi toimia koronavirusta levittävänä ”pintana”, niin runsas omistajan nuoleminen ei ehkä tässä tilanteessa ole kuitenkaan järkevää. Ei ainakaan, jos omistaja on sairaana.

Lemmikkieläimistä erityisesti frettien kohdalla Suvi toivoisi nyt erityisen tehostettua käsihygieniaa ja koskettelun vähentämistä minimiin sairaana olevan omistajan ja eläimen välillä.

– Fretti on nimittäin herkin sairastumaan samoihin viruksiin, jotka aiheuttavat myös ihmisille taudin. Haluan kuitenkin korostaa, ettei frettienkään sairastumista Covid-19-virukseen ole todettu, joten terve omistaja voi elää myös fretin kanssa täysin normaalia elämää.

Lue myös: Oravavauva Väkkärä on löytöeläinkodin erikoisin asukki – ”Vapauttaminen luontoon tapahtuu asteittain”

Kommentoi Facebookissa