Lentokenttä, paloasema ja yhteysalus toimivat myös äänestyspaikkoina

Ennakkoon voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla.

Ennakkoon voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla. (Kuva Fotolia)

Kuntavaaleissa on lähes 900 ennakkoäänestyspaikkaa.

KUNTAVAALIT Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa 29. maaliskuuta. Tarjoamalla monipuolisesti erilaisia ennakkoäänestyspaikkoja kunnat voivat helpottaa kuntalaisten osallistumista kuntavaaleihin.

– Ennakkoäänestämisen suosio on kasvanut tasaisesti, syksyn 2012 kuntavaaleissa 42,4 prosenttia vaalien äänistä annettiin ennakkoon, sanoo Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom.

Tyypillisimpiä ennakkoäänestyspaikkoja ovat kirjastot, kunnan- tai kaupunginvirastot ja kauppakeskukset. Epätavallisempia ennakkoäänestyspaikkoja ovat esimerkiksi nuorisokahvila, yhteysalus, uimahalli, lentokenttä ja paloasema.

– Ennakkoäänestyspaikkojen määrä korreloi vahvasti kunnan asukasluvun ja jonkin verran myös kunnan pinta-alan kanssa, äänestyspaikkojen määrä nousee yleensä kuntakoon kasvaessa. Määrien vaihtelut kuntakokoluokkien sisällä voivat kuitenkin olla suuria.

Huhtikuun 2017 kuntavaaleissa ennakkoäänestyspaikkoja on Suomen kunnissa yhteensä 893. Syksyn 2012 vaaleissa ennakkoäänestyspaikkoja oli 883 ja sitä edellisissä vuoden 2008 kuntavaaleissa 889. Määrä on näin ollen pysynyt lähes samalla tasolla ajanjaksolla tapahtuneista kuntaliitoksista huolimatta.

Eniten äänestyspaikkoja eli 35 kappaletta on Helsingissä ja Oulussa, josta löytyy 25 paikkaa. Keskimäärin jokaista noin 6 000 asukasta kohti on yksi ennakkoäänestyspaikka. Luvut perustuvat oikeusministeriön tietoihin ennakkoäänestyspaikoista.

Ennakkoon voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla, eli toisin kuin varsinaisena vaalipäivänä 9.4.2017 äänestäjän ei tarvitse olla kotipaikkakunnallaan äänestäessään ennakkoon.

Yhteensä 54 kunnassa voi äänestää liikkuvassa äänestyspaikassa; joko kirjastoautossa tai äänestys- tai vaalibussissa. Paraisilla ja Kemiönsaarella voi äänestää myös yhteysaluksella.

– Vaikka liikkuva äänestyspaikka on laskettu yhdeksi äänestyspaikaksi, se voi käydä useammalla kymmenellä pysäkillä tarjoamassa kuntalaisille ennakkoäänestysmahdollisuutta, muistuttaa Pekola-Sjöblom.

Esimerkiksi Alajärvellä äänestysbussi pysähtyy 23 pysäkillä, Kemijärven monipalveluauto Kulkuri 27 pysäkillä ja Kouvolan äänestysbussit Regina ja Oravan Matti kaikkiaan 31 pysäkillä.

Äänestää voi myös esimerkiksi huoltoasemalla Sastamalassa, Gesterbyn ja Linnanpellon paloasemilla Sipoossa, uimahallissa Nokialla, teollisuustalon ruokalan kabinetissa Jyväskylässä, Visit Vaasa infopisteessä Vaasassa sekä Helsinki-Vantaan lentoasemalla, Terminaali T2:ssa.

Useassa suuressa yliopisto- ja ammattikorkeakoulukaupungissa voi myös äänestää oppilaitoksen tiloissa. Tämän mahdollisuuden tarjoavat esimerkiksi Espoo, Jyväskylä, Kajaani, Kuopio, Oulu, Rovaniemi, Turku, Tampere ja Vaasa.

Ennakkoäänestää voi missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla, äänestää voi vain oman kunnan ehdokasta. Ennakkoäänestyspaikkojen sijainnista ja aukioloajoista löytyy tiedot osoitteessa www.vaalit.fi

Kommentoi Facebookissa