Liikennevakuutuksen unohdus voi maksaa tuhansia euroja – laiminlyöntimaksu vuosittain jo yli 50 000 autoilijalle

Vakuuttamattomien ajoneuvojen vahinkoja ilmoitettiin Liikennevakuutuskeskukselle vuonna 2020 liki tuhat.

Vakuuttamattomien ajoneuvojen vahinkoja ilmoitettiin Liikennevakuutuskeskukselle vuonna 2020 liki tuhat. (Kuva Mostphotos)

Laiminlyöntimaksu voi olla jopa kolme kertaa vakuutusmaksua vastaavan maksun suuruinen.

LIIKENNEVAKUUTUS Ajoneuvolla tulee aina olla voimassa oleva liikennevakuutus. Valtiokonttori toteaa, että myös esimerkiksi mopot, mönkijät, moottorikelkat, perävaunut ja niin sanotut peltoautot on vakuutettava. Ajokelvotonkin ajoneuvo on vakuutettava, ellei ole ilmoittanut Traficomille liikennekäytöstä poistoa.

Vakuuttamaton ajoneuvo on käyttökiellossa, kunnes vakuutus on asianmukaisesti hoidettu. Poliisi voi poistaa vakuuttamattoman ajoneuvon rekisterikilvet.

Valtiokonttori muistuttaa myös, että jos hankit ajoneuvon henkilöltä, joka ei ole vakuuttanut ajoneuvoa, vakuutus on otettava heti hankintapäivänä. Ajoneuvo kannattaa hankkia vain rekisteriin merkityltä omistajalta. Tällöin on yleensä seitsemän vuorokautta aikaa vakuuttaa ajoneuvo. Ajoneuvon uuden omistajan ja haltijan tulee ottaa selvää ajoneuvon rekisterimerkinnöistä ja vakuuttamisvelvollisuudesta jo ennen ajoneuvon hankintaa.

Lakisääteisen liikennevakuutuksen laiminlyönnin seurauksena määrätään vakuuttamattomuusmaksu eli vakuutusmaksua vastaava maksu sekä laiminlyöntimaksu. Maksuilla korvataan vakuuttamattomien ajoneuvojen aiheuttamia liikennevahinkoja, jotka muuten jäisivät muiden autoilijoiden maksettavaksi.

Liikennevakuutuskeskuksen mukaan vakuuttamattomien ajoneuvojen aiheuttamat vahingot ovat lisääntyneet merkittävästi viime vuosina. Viidessä vuodessa, vuodesta 2016 vuoteen 2020, vahinkojen määrä on noussut 30 prosentilla.

Liikennevakuutuksen laiminlyöntimaksu määrättiin vuonna 2020 yli 46 000 autoilijalle. Pienestäkin viivästyksestä liikennevakuutuksen ottamisessa seuraa vähintään 75 euron maksu.

Vakuutusmaksua vastaava maksu on suurempi kuin vakuutusyhtiöstä otetun liikennevakuutuksen maksu. Laiminlyöntimaksu voi olla jopa kolme kertaa vakuutusmaksua vastaavan maksun suuruinen riippuen muun muassa laiminlyöntiajan pituudesta. Yhteissumma voikin nousta jopa tuhansiin euroihin.

– Liikennevakuutuksen laiminlyöntimaksujen määrä on ollut nousussa ja tänä vuonna arvioidaan, että niitä määrätään jo yli 50 000 autoilijalle, sanoo lakimies Suvi Karhu Valtiokonttorista.

Suurin osa laiminlyöntimaksuista on kuitenkin pieniä.

– Jopa 68 prosenttia liikennevakuutuksen laiminlyöntimaksuista on minimimaksuja, eli kyseessä on korkeintaan päivän tai parin myöhästyminen, Suvi Karhu toteaa.

Valtiokonttori määrää laiminlyöntimaksun Liikennevakuutuskeskuksen esityksestä. Valtiokonttori tekee päätöksen saamansa selvityksen perusteella. Laiminlyöntimaksua ei voida jättää määräämättä esimerkiksi sillä perusteella, että ei ole tiennyt vakuuttamisvelvollisuudesta tai on unohtanut ottaa vakuutuksen, ajoneuvo on epäkunnossa tai ajoneuvoa ei ole käytetty liikenteessä.

Laiminlyöntimaksu voidaan jättää määräämättä lähinnä silloin, kun vakuuttamisvelvollisuudesta on epäselvyyttä tai tulkinnanvaraisuutta.

Lue myös: Liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ajaminen tulee kalliiksi – vakuutusmaksut peritään moninkertaisina

Kommentoi Facebookissa