Likainen haava voi altistaa jäykkäkouristukselle – lapsena saatua rokotesuojaa tulisi vahvistaa aikuisena

Tartunnan voi saada esimerkiksi maaperästä haavan, rikkoutuneen ihon tai eläimen pureman kautta.

Tartunnan voi saada esimerkiksi maaperästä haavan, rikkoutuneen ihon tai eläimen pureman kautta. (Kuva THL)

Jäykkäkouristus ei tartu ihmisestä toiseen, joten riski saada tartunta ei riipu siitä, onko muut rokotettu.

TERVEYS Jäykkäkouristus on vakava tauti, jota voidaan ehkäistä tehokkaasti rokotuksilla. Lapsena saatavaa rokotesuojaa tulisi kuitenkin vahvistaa säännöllisesti vielä aikuisena.

Jäykkäkouristuksen eli tetanuksen aiheuttaa Clostridium tetani -bakteeri, jota esiintyy yleisesti maaperässä. Tartunnan voi saada esimerkiksi maaperästä haavan, rikkoutuneen ihon tai eläimen pureman kautta. Taudin oireena ovat kivuliaat lihaskouristukset. Hoitamattomana tauti johtaa kuolemaan ja hoidetuistakin potilaista 1-2 kymmenestä menehtyy.

Suomen kaltaisissa korkean rokotuskattavuuden ja hyvän hygieniatason maissa tautitapaukset ovat onneksi harvinaisia. Meillä todetaan yleensä noin 1-2 jäykkäkouristustapausta vuodessa.

Jäykkäkouristusrokotukset kuuluvat kansalliseen rokotusohjelmaan. Lapset saavat rokotukset neuvolassa ja koulussa. Aikuisten tulisi tehostaa jäykkäkouristussuojaansa 25-, 45- ja 65-vuotiaana. Tämän jälkeen rokotus tulisi uusia kymmenen vuoden välein.

– Koronarajoitusten takia ihmiset harrastavat ulkona, tekevät puutarhatöitä ja viettävät aikaa mökillä. Siksi on erityisen tärkeää huolehtia siitä, että oma rokotussuoja on voimassa, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Anniina Virkku.

Jäykkäkouristus eroaa monesta muusta rokottein ehkäistävästä taudista, sillä rokotuksilla ei voida tuottaa laumasuojaa. Jäykkäkouristus ei tartu ihmisestä toiseen, joten riski saada tartunta ei riipu lainkaan siitä, onko muut rokotettu vai ei. Taudilta voi suojautua ainoastaan ottamalla itse rokotteen. Maksuttoman rokotuksen saa terveyskeskuksesta.

Lue myös: Jäykkäkouristus johtaa hoitamattomana kuolemaan – bakteeri esiintyy yleisesti maaperässä

Kommentoi Facebookissa