Lintuinfluenssaa löytyy edelleen Suomesta – kuolleisiin lintuihin ei pidä koskea

Lintuinfluenssa leviää helposti linnusta toiseen ja esimerkiksi merikotkan kantamana kauaskin.

Lintuinfluenssa leviää helposti linnusta toiseen ja esimerkiksi merikotkan kantamana kauaskin. (Kuvituskuva Fotolia)

Linnuissa voi esiintyä muitakin taudinaiheuttajia, kuten salmonellaa ja kampylobakteereja.

LINTUINFLUENSSA Lintuinfluenssavirusta löytyy edelleen eri puolilta Suomea erityisesti vesilinnuista, mutta virusta esiintyy myös muissa lintulajeissa. Helsingissä varmistui viruslöydös Suomenlinnasta löytyneestä kuolleesta huuhkajasta Ruokaviraston tutkimuksissa.

Helsingissä lintuinfluenssaa on tänä vuonna löytynyt muun muassa kyhmyjoutsenista, kanahaukoista, sinisorsista, kalalokista, valkoposkihanhesta ja huuhkajasta. Tauti on vaarallinen luonnonvaraisille linnuille ja siipikarjalle, mutta tarttuu heikosti linnuista ihmisiin. Kuolleisiin lintuihin ei kuitenkaan pidä koskea, sillä linnuissa voi olla muitakin taudinaiheuttajia, kuten salmonellaa ja kampylobakteereja.

Linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavat lintuinfluenssavirukset ovat aiheuttaneet muun muassa Euroopassa runsaasti sekä luonnonvaraisten lintujen että siipikarjan kuolemia. Suomessakin virusta on havaittu kevään ja kesän aikana luonnonvaraisista linnuista eri puolilla maata.

Alkuvuodesta virusta tavattiin myös janakkalalaisella fasaanitarhalla, jonka kaikki linnut hävitettiin. Kun lintuinfluenssaa esiintyy runsaasti luonnonvaraisissa linnuissa, kasvaa riski myös siihen, että virus leviää siipikarjaan.

– Lintuinfluenssaa on esiintynyt poikkeuksellisen runsaasti vielä kevätmuuton jälkeen kesän yli, joten odotettavissa on, että virusta on liikkeellä edelleen myös syysmuuton aikaan, toteaa läänineläinlääkäri Sari Haikka Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Helsingin alueella löytyneistä kuolleista luonnonvaraisista linnuista on todettu kevään aikana H5N8- ja H5N1-tyypin lintuinfluenssavirusta. Suomenlinnasta kuolleena löytyneestä huuhkajasta varmistui Ruokaviraston viruskanta H5N8.

Ulkona liikkuvat voivat kohdata kuolleita lintuja, ja etenkin havainnot lisääntyneestä luonnonvaraisten vesilintujen kuolleisuudesta ovat tärkeitä lintuinfluenssan seurannassa. Ruokaviraston ohjeiden mukaisesti luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista on ilmoitettava viipymättä kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille, joka vastaa näytteiden lähettämisestä.

Yksittäistä kuolleena löydettyä lintua ei pääsääntöisesti pidetä lintuinfluenssaepäilynä, eikä näistä tarvitse tehdä ilmoitusta, ellei kyseessä ole iso petolintu.

Lue myös: Pikkulintujen salmonellainfektio levisi – tartunta yhdeksällä ihmisellä, kuudella kissalla ja yhdellä koiralla

Kommentoi Facebookissa