Liukastumisia sattuu useimmiten kotipihalla – eniten aamuisin töihin lähdettäessä

Esimerkiksi omalla vastuulla oleva pihan hiekotus jää helposti tekemättä.

Esimerkiksi omalla vastuulla oleva pihan hiekotus jää helposti tekemättä. (Kuva Fotolia)

Myös vuokralainen voi joutua korvausvastuuseen kuten kiinteistön omistaja.

ONNETTOMUUDET Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Fine on arvioinut kulkuväylien liukkaudesta johtuvista tapaturmista aiheutuneiden kustannusten olevan moninkertaiset katujen kunnossapidon kustannuksiin verrattuna. Huomattava osa näistä vahingoista olisi vältettävissä, mikäli kulkuväylien talvikunnossapidosta huolehdittaisiin asianmukaisesti.

– Liukastumisia sattuu useimmiten kotipihalla. Yleensäkin koti on vaarallisin paikka, koska siellä vietetään paljon aikaa, eikä siellä noudateta turvallisuusohjeita samalla tavalla, kuin julkisilla paikoilla. Esimerkiksi omalla vastuulla oleva pihan hiekotus jää helposti tekemättä, sanoo LähiTapiola Pohjoisen korvausjohtaja Heikki Pesonen.

Suurin osa liukastumisten aiheuttamista vammoista on vähäisempiä, eikä niiden vuoksi aina edes hakeuduta lääkärinhoitoon. Toisaalta liukastuminen voi aiheuttaa myös hyvin vakavia vammoja. Tyypillisimpiä liukastumistapaturmissa syntyneitä lääkärin hoitoa vaativia vammoja ovat ranne-, lonkka- ja nilkkamurtumat sekä pään vammat.

– Vahinkoja sattuu yleensä syksyllä ensimmäisten liukkauden aikaan ja talvella, kun sade- ja sulamisvedet liukastavat pihan ja kadut.

Kellonajallisesti vahinkoja sattuu eniten aamuisin töihin lähdettäessä ja illalla sieltä palattaessa, sekä illalla ulkona lenkin yhteydessä.

– Yleinen iäkkäämpien ihmisten liukastumisonnettomuus sattuu aamulla matkalla aamulla postilaatikolle huonoissa kengissä, kun vaikkapa aamutossuissa lähtee hakemaan lehteä, eikä muista huomioida liukkautta, Pesonen varoittaa.

Vahingon satuttua korvauskysymysten selvittäminen on tärkeää. Vahinkoa kärsineen omien vakuutusten lisäksi korvausta voidaan hakea siltä taholta, joka on vastuussa liukastumispaikan kunnossapidosta. Tällöin korvausvastuussa on yleensä kiinteistön omistaja.

Myös vuokralainen, jolla on hallinnassaan koko kiinteistö, voi joutua korvausvastuuseen kuten kiinteistön omistaja. Korvausvastuun syntyminen edellyttää kuitenkin tuottamusta eli tässä tapauksessa sitä, että alueen kunnossapidosta vastuussa oleva taho on laiminlyönyt asianmukaisen liukkauden torjunnan.

Lue myös: Vahingon sattuessa kuka korvaa hoitokulut – ja kenen on vastuu liukastumisvahingoissa?

Kommentoi Facebookissa